Brzo. Jednostavno. Bezbolno.

Šta je benigna hiperplazija prostate?

Benigna hiperplazija prostate (BHP) poznata i kao adenom prostate, je učestala bolest prostate. Ovaj benigni tip rasta, odlikuje se uvećanjem volumena prostate na račun povećanja broja ćelija tkiva prostate, pretežno u centralnom žlezdanom delu oko uretre (mokraćne cevi) i uzrokuje kompresiju okolnih tkiva.
BHP može uzrokovati poremećaje poput opstrukcije protoka urina i kompresiju uretre. Učestalost simptomatske BHP kod muškaraca preko 50. godine života je 50-75%, dok se kod muškaraca starijih od 70 godina javlja u preko 80% slučajeva.

Simptomi

Postoje dva tipa simptoma udruženih sa BHP: opstruktivni i iritabilni.
Opstruktivni simptomi su otežan početak mokrenja, slab mlaz urina, isprekidani akt mokrenja i nepotpuno pražnjenje mokraćne bešike. Iritabilni simptomi su učestalije mokrenje (posebno noću), povećan nagon (neodložno mokrenje) i peckanje pri mokrenju.
Ukoliko se ne tretira, BHP može uzrokovati urinarne infekcije, narušavanje funkcije bubrega ili mokraćne bešike, kao i epizode akutne urinarne retencije (nemogućnost mokrenja). Ovi poremećaji su posledica opstrukcije uretre uzrokovane uvećanom prostatom i mogu zahtevati plasiranje urinarnog katetera čime se omogućava pražnjenje mokraćne bešike.

Šta je SoracteLite?

SoracteLite je inovativan i mikroinvazivan tretman BHP. U pitanju je nehirurška procedura kojom se pomoću laserske energije, značajno smanjuje volumen prostate, a uretralni kanal se oslobađa od kompresivnog procesa koji je opstruirao normalan protok urina. Ovaj postupak osigurava postepeno rešavanje simptoma i poboljšanje kvaliteta života pacijenta, kome smanjuje učestalo mokrenje i omogućava mokrenje jačim mlazom. Broj noćnih mokrenja se smanjuje ili u potpunosti eliminiše, kao i rizik od urinarne infekcije. SoracteLite je alternativni tretman hirurgiji i drugim minimalno invazivnim tehnikama sa transuretralnim pristupom. Razlikuje se od ovih postupaka u samoj metodi tehnike (in-situ termalna ablacija bez uklanjanja tkiva) i odsustvu uretralnih komplikacija. Procedura se obavlja u dnevnoj bolnici, a oporavak se očekuje svega nekoliko sati nakon tretmana.

Kako funkcioniše?

SoracteLite podrazumeva korišćenje laserske energije male snage (3W) u trajanju od nekoliko minuta. Laserska radijacija se prenosi pomoću izuzetno taknih igala (prečnika manjeg od 1 mm) u kojima se nalaze optička vlakna koja se transkutano (kroz kožu) uvode do organa. Deo termalno tretiranog tkiva se prirodnim putem resorbuje u žlezdi tokom narednih nedelja, što dovodi do smanjenja volumena prostate i rešavanja simptoma.

Rezultati

Efikasnost tretmana se ogleda u rešavanju simptoma i poboljšanju kvaliteta života. Praćenjem pacijenata kod kojih je primenjena SoracteLite metoda uočeno je poboljšanje već nakon nekoliko dana.

Prednosti SoracteLite

Način pristupa
SoracteLite je jedini tretman sa transperinealnim pristupom plasiranju veoma tankih igala kojim se izbegavaju traumatske interakcije sa uretrom i mokraćnom bešikom, kao i komplikacije česte kod transuretralnog pristupa.
Bez uklanjanja tkiva
Laserska energija se aplikuje direktno u unutrašnjost prostate što uzrokuje koagulaciju tkiva. Prirodnom reapsorpcijom dobija se redukcija volumena, uz očuvanu anatomiju i funkcionalnost prostate.
Nehirurški tretman
Česte hirurške komplikacije poput krvarenja, infekcije, impotencije i retrogradne ejakulacije značajno su redukovane. Ovom metodom je moguće tretirati i pacijente sa poremećajima koagulacije, koji su na antikoagulantnoj terapiji koju nije moguće ukinuti ili modifikovati.
Bez opšte ili spinalne anestezije
SoracteLite tretman se izvodi u lokalnoj anesteziji, čime se izbegavaju rizici procedura u opštoj ili spinalnoj anesteziji.

 

SoracteLite je inovativni tretman koji još uvek nije rasprostranjen u svetu, ali se široko primenjuje u Italiji i Švajcarskoj. Često se upoređuje sa drugim laserskim tretmanima već poznatim na tržištu (GreenLight, Thulium ili Holmium laser koji, za razliku od SoracteLite podrazumevaju invazivni i destruktivni hirurški pristup organu.

 

Zakažite termin