Bolesti štitne žlezde su među najčešćim bolestima savremenog doba. Poremećaji rada štitne žlezde su češći kod žena i mogu biti raznovrsni, u vidu pojačanog ili smanjenog rada, u vidu prisustva čvorića, cista ili tumora (benignih ili malignih).

U slučajevima kada medikamentozna terapija nema adekvatan efekat i kada postoje aktivne promene na štitnoj žlezdi poput čvorića i struma pristupa se hirurškom lečenju. Ovom prilikom se mogu ukloniti pojedinačne promene sa štitne žlezde – ciste, nodusi, tumori. Ako je potrebno odstranjuje se režanj ili cela štitna žlezda. Pristup određuje hirurg u konsultaciji sa endokrinologom i može biti klasičan ili minimalno invazivan, koji ima kraći period oporavka i manji rizik od komplikacija.

Više o najčešćim simptomima i oboljenjima štitne žlezde možete saznati ovde.

Šta je MIVAT?

Minimalno invazivna video asistirana tireoidektomija (MIVAT), predstavlja savremenu metodu operacije štitne žlezde, koja se izvodi u opštoj ili totalnoj intravenskoj anesteziji.

Koje su prednosti ove tehnike?

Prednosti ove tehnike su manji postoperativni rez, bez hirurškog konca, umesto kog se rez zatvara pojedinačnim intradermalnim šavovima koji se resorbuju za oko 10 dana. Na mestu reza se nakon operacije nalazi flaster koji se skida posle 24h.
U odnosu na klasičnu tireoidektomiju, nakon MIVAT-a je retko potrebno postoperativno postavljanje drena.
Još jedna od prednosti ove tehnike jeste i subjektivni osećaj postoperativnog bola, ali i lakše zarastanje rane, odnosno izgled ožiljka.

Kako izgleda oporavak posle MIVAT operacija?

MIVAT predstavlja jednodnevnu hirurgiju i pacijent već sutradan može da se bavi uobičajenim životnim aktivnostima, iako se savetuje odmor kako bi se organizam oporavio bez žurbe.

Lorem ipsum

Cenovnik

 • Test 1

  Test 1

  Lorem ipsum

 • Test 2

  Test 2

  Lorem ipsum

 • Prim. dr med. Dejan Ilinčić

  Prim. dr med.
  Dejan Ilinčić

      endokrini hirurg

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad