Histeroskopija predstavlja proceduru kojom se analizira izgled unutrašnjosti materice, pomoću instrumenta sa svetlom i kamerom na vrhu. Prilikom ove procedure može se uzeti uzorak tkiva koji se šalje dalje na analizu, a takođe je moguće ukloniti polipe ili miome.

Kada se radi?

Radi se u cilju ispitivanja uzroka steriliteta, uklanjanja promena na sluzokoži materice, ispitivanja uzroka i lečenja abnormalnog krvarenja, ali i u cilju postavljanja spirale.

Način izvođenja

Histeroskopija se može raditi u lokalnoj ili kratkotrajnoj opštoj anesteziji.

Izvodi se u ginekološkom položaju. Ginekolog prvo plasira spekulum u vaginu i dolazi do grlića materice. Histeroskop se uvodi kroz vaginu i grlić do unutrašnjosti materice, kao i gas ili tečnost pomoću kojih će se bolje sagledati sluzokoža materice (možete imati osećaj nadutosti). Instrument na svom vrhu poseduje kameru, tako da je moguće čitavu proceduru pratiti na ekranu.

Ukoliko se rade i druge intervencije, npr. polipektomija (uklanjanje polipa), u matericu se uvode i drugi hirurški instrumenti.

Ova procedura traje oko 30 minuta, a po potrebi i duže.

Priprema

Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu. Takođe dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.

Proceduru zakažite van vremena menstrualnog krvarenja i izbegavajte seksualne odnose bar 24 h pre intervencije.

Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme vrši pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju.

Tom prilikom pacijent se informiše o daljim procedurama koje treba da obavi i daje pismenu saglasnost za operaciju. Pristanak na operativno lečenje podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:

 1. Internistički pregled
 2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
 3. EKG
 4. Rendgen pluća i srca (druge pretrage po potrebi)

Nakon postupka

Narednih dan-dva može se javiti bol u predelu vagine, a narednih nedelju dana mogu biti prisutni krvarenje ili krvav, braonkast vaginalni sekret.

Nedelju dana nakon intervencije izbegavajte seksualne odnose, teške fizičke aktivnosti i upotrebu tampona.

Ukoliko se pojave visoka temperatura, obilno vaginalno krvarenje, bol u maloj karlici i neuobičajen vaginalni sekret, odmah se obratite našem medicinskom timu.

Potencijalni rizici

Komplikacije su retke, a eventualno nastaju povreda grlića ili zida materice, krvarenje, infekcija ili reakcija na anestetik.

Cenovnik

 • HISTEROSKOPIJA DIJAGNOSTIČKA

  USLUGA CENA
  Histeroskopija dijagnostička 80 000
  Usluga obuhvata izvođenje intervencije u anesetziji i mišljenje lekara. Pregled pre intervencije i laboratorijske analize nakon intervencije se naplaćuju po postojećem cenovniku.
 • HISTEROSKOPIJA OPERATIVNA

  USLUGA CENA
  Histeroskopija operativna 130 000
  Usluga obuhvata izvođenje intervencije u anesteziji i kontrolni pregled. Preoperativna priprema, eventualna terapija i boravak u bolnici se određuju individualno u konsultaciji sa lekarom i naplaćuju po postojećem cenovniku.
 • HISTEROSKOPSKA MIOMEKTOMIJA

  USLUGA CENA
  Histeroskopska miomektomija 150 000
  Usluga obuhvata izvođenje intervencije u anesteziji i kontrolni pregled. Preoperativna priprema, eventualna terapija i boravak u bolnici se određuju individualno u konsultaciji sa lekarom i naplaćuju po postojećem cenovniku.
 • dr med. Luka Anđelić

  dr med. Luka Anđelić

      specijalista ginekologije

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad