Endometrijum je sluzokoža koja oblaže unutrašnju stranu materične šupljine. Njegova uloga je da u toku ciklusa pod dejstvom polnih hormona (estrogena i progesterona) zadeblja i omogući da se oplođena jajna ćelija implantira u materici. Ukoliko ne dođe do trudnoće, endometrijum se u toku menstruacije ljušti i odstranjuje krvarenjem iz materice.

Endometrioza je stanje gde se endometrijum može naći izvan materične šupljine, tamo gde mu inače nije mesto.

Endometrijum je hormonski zavistan i nalazi se u unutrašnjosti materice, tako da kada se nađe na drugom mestu može da krvari u toku menstruacije.
Endometrijum se može lokalizovati na jajnicima, jajovodima, vagini, grliću materice, crevima, mokraćnoj bešici, trbušnoj maramici male karlice ili na udaljenim organima poput jetre, pluća, mozga ili pak na ožiljcima od prethodne operacije ili epiziotomije.

Endometrioza se može javiti u bilo kom uzrastu, ali se najčešće javlja u reproduktivnom periodu od 25. do 35. godine.

Endometrioza može biti asimptomatska i simptomatska.

Simptomatske su najčešće praćene simptomima koji se obično ponavljaju na cikličan način i pogoršavaju u periodu oko menstruacije:
• bolne menstruacije
• poremećaj menstrualnog ciklusa (krvarenje između ciklusa)
• obilne menstruacije
• bolni seksualni odnosi
• bol pri mokrenju ili defekaciji
• hroničan bol u maloj karlici
• nemogućnost začeća

Zlatni standard za postavljanje konačne dijagnoze je histopatološki nalaz dobijen biopsijom u toku operacije.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda kod ginekologa, ultrazvuka, magnetne rezonance i tumorskog markera Ca 125 u serumu.

Lečenje

Lečenje može biti lekovima, operativno ili kombinovano.
Odluka o načinu lečenja se donosi na osnovu stadijuma i lokalizacije endometrioze, starosnog doba žene i postojanja steriliteta kod žene.
Hirurško lečenje se može obaviti klasičnim pristupom (klasična hirurgija), ili laparoskopski.
Klasična hirurgija ili otvorena operacija se u tretmanu endometrioze retko koristi, isključivo u slučaju masivnih priraslica sa crevima.

Prednosti laparoskopske hirurgije

Danas se endometrioza najčešće operiše laparoskopski. Prednosti su velike, npr. manji je rez na prednjem trbušnom zidu, rana brže zarasta, manje je krvarenje u toku operacije, manji je postoperativni bol i brži postoperativni oporavak.
Izvodi se tako što se kroz mali ubodni rez na stomaku u trbušnu duplju ulazi optičkim instrumentom, posmatra i uklanja promena, a potom šalje na histopatološku analizu. U toku operacije se može koristiti i nekoliko tipova lasera (ugljen-dioksidni, argon, KTP i YAG), koji imaju za cilj da ne nanesu štetu okolnom tkivu.
Najčešće lečenje je kombinovano kada se nakon operacije primenjuje hormonska terapija, kako ne bi došlo do recidiva.
Definitivno izlečenje se postiže radikalnim uklanjanjem materice i jajnika. Za ovu vrstu lečenja se odlučuju žene starije od 40 godina, koje su rađale i kod kojih postoji uznapredovala bolest.
Medicinska terapija ne povećava šanse za nastanak trudnoće, ali hirurška terapija u ranom stadijumu poboljšava ishod steriliteta.

Cenovnik

  • Pane 1

  • Pane 2

  • dr med. Luka Anđelić

    dr med. Luka Anđelić

        specijalista ginekologije

    Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad