Miomektomija predstavlja proceduru uklanjanja benignih tumora materice. Može se raditi histeroskopski, laparoskopski ili laparotomijski. Miomi su benigni tumori u miometrijumu, mišićnom sloju materice, koji se najčešće javljaju kod žena u reproduktivnom periodu.

Prema pojavi simptoma mogu biti asimptomatski i simptomatski.

Asimptomatski se obično otkrivaju na redovnim ultrazvučnim pregledima.
Simptomatski mogu izazvati obilna menstrualna krvarenja, krvarenja između dve menstruacije, anemiju, poremećaj menstrualnog ciklusa, bolove u maloj karlici, gastrointestinalne i urinarne tegobe, usled pritiska na okolne organe, mogu biti uzrok neplodnosti i pobačaja.

Lečenje može biti:

1. Konzervativno (hormonska i simptomatska terapija), u cilju usporavanja rasta tumora i ublažavanja tegoba.

2. Operativno (miomektomija), u slučaju narušavanja kvaliteta života žene ili ugroženosti života.

Miomektomija je hirurška procedura, kojom se odstranjuju miomi materice, a može biti:

Histeroskopska miomektomija – minimalno invazivna metoda koja se izvodi pomoću specijalizovanog optičkog instrumenta sa kamericom na vrhu (histeroskopa), koji se uvodi kroz vaginu i grlić u šupljinu materice i elektrohirurškim putem se uklanjaju submukozni i intramuralni miomi materice (miomi koji se nalaze na unutrašnjoj površini materice).

Laparoskopska miomektomija – minimalno invazivna metoda koja se izvodi se pomoću specijalizovanog optičkog instrumenta sa kamericom na vrhu (laparoskopa), koji se uvodi kroz mali rez na prednjem trbušnom zidu i pomoću koga se uklanjaju subserozni miomi (koji se nalaze na spoljašnjoj površini materice) i intramuralni miomi (koji leže unutar mišićnog sloja maternice).

Klasična miomektomija se izvodi klasičnim pristupom kroz rez na prednjem trbušnom zidu i pristupa se uklanjanju mioma. Ponekad se zbog problema u toku minimalno invazivne procedure (npr. veličina tumora, krvarenje, priraslice) mora preći na klasičnu hirurgiju.

Preoperativna priprema

Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu. Takođe dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.

Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme vrši pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju.

Tom prilikom pacijent se informiše o daljim procedurama koje treba da obavi i daje pismenu saglasnost za operaciju. Pristanak na operativno lečenje podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:
 1. Internistički pregled
 2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
 3. EKG
 4. Rendgen pluća i srca i po potrebi druge pretrage

Neposredna priprema pred anesteziju i operaciju

Nemojte ništa jesti ni piti, kao ni konzumirati cigarete, od večeri pre operacije.

Obavezno obavestite anesteziologa o svim lekovima koje trenutno uzimate (posebno ukoliko koristite aspirin ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi) i tegobama koje imate.

Pre operacije je potrebno ukloniti zubnu protezu, naočare, kontaktna sočiva i nakit.

Oporavak

Nakon miomektomije je neophodno da jedan dan provedete u bolnici, a ukoliko je potrebno i više. Kompletan oporavak traje nedelju do dve dana.

Pre nego što počnete sa planiranjem trudnoće, savetuje se da sačekate oko 3 meseca.

Potencijalni rizici

Veoma retko se dešava da ginekolog, zbog obilnog krvarenja ili drugih promena koje uoči tokom laparoskopije, ukloni čitavu matericu.

Cenovnik

 • LAPAROSKOPKA MIOMEKTOMIJA

  USLUGA CENA
  Laparoskopka miomektomija 250 000
  Usluga obuhvata operaciju u anesteziji, previjanje, skidanje konaca. Preoperativna priprema se naplaćuje posebno. Broj bolničkih dana i terapija u postoperativnom toku se određuju individualno, nakon konsultacije sa lekarom i naplaćuju se po cenovniku.
 • mr sci. med. dr Tatjana Blagojević

  mr sci. med.

  dr Tatjana Blagojević

      spec. ginekologije
  spec. infertiliteta i fertiliteta

  Biografija

 • dr med. Luka Anđelić

  dr med. Luka Anđelić

      specijalista ginekologije

  Biografija

 • dr med. Petar Radlović

  Mr sci. med. dr
  Petar Radlović

     spec. ginekologije i akušerstva
  hirurg/onkolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad