Na jednom mestu okupljamo vrhunske stručnjake i najnoviju tehnologiju kako bismo Vam pomogli da rešite Vaše probleme sa oboljenjima želuca i jednjaka što lakše i što brže.

 • Nema više gorušice i problema sa gutanjem!
 • Nema više neprijatnih bolova u stomaku!
 • Nema više mučnine i problema sa regurgitacijom!

U Centru za oboljenja želuca i jednjaka nudimo Vam:

 • Vrhunske stručnjake sa velikim iskustvom
 • Minimalno invanzivne intervencije za brži oporavak
 • Individualni pristup svakom pacijentu
 • Najsavremeniju dijagnostiku

GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) je danas najčešće oboljenje gornjeg digestivnog trakta. Takođe je poznat kao kiselinski (acidni) refluks i javlja se kada želudačni sadržaj počne da se vraća u jednjak uzrokovanih refluksom želudačnog sadržaja, i/ili usta.

Među najčešće simptome spadaju: gorušica, regurgitacija hrane/tečnosti, ukus kiseline u grlu, bol u grudima, otežano ili bolno gutanje, stalna promuklost, astma, bolovi u predelu želuca, osećaj ‘knedle’ u grlu, česte infekcije pluća, pogoršanje bolesti zuba, hronična upala sinusa, buđenje sa osećajem davljenja.

Želudačna kila (hernija hijatusa jednjaka), predstavlja prelazak (prolaps) delova želuca kroz otvor jednjaka na dijafragmi u grudni koš. Sama kila se sastoji iz kilne kese koju formira trbušna maramica i u kojoj se najčešće nalazi deo želuca, a ponekad i ceo želudac. Ređe se mogu naći i drugi organi (tanko i debelo crevo, omentum, slezina).

Hernije hijatusa jednjaka postoje u više od 60 % osoba starijih od 50 godina. GERB je prisutan u 75 % bolesnika sa hernijama hijatusa jednjaka, od kojih svega 50 % ima tegobe.

Ukoliko postoji želudačna kila, normalan mehnizam sprečavanja refluksa želudačnog sadržaja u jednjak gotovo da ne postoji zbog čega se vrlo često javljaju simptomi poput gorušice i regurgitacije.

Samo adekvatna i kompletna dijagnostika omogućava pravi izbor lečenja ovih bolesnika.

Barrett-ov jednjak predstavlja komplikaciju GERB-a. Značaj ovog oboljenja ogleda se u činjenici da se iz njega može razviti karcinom, te su od velikog značaja rano otkrivanje, prevencija, kao i ozbiljan pristup lečenju i praćenju ovog oboljenja.

Ahalazija danas predstavlja oko 80 % svih oboljenja motiliteta jednjaka. Osnovna karakteristika ahalazije je dugotrajno otežano gutanje (disfagija) i osećaj da se progutana hrana i tečnost zadržavaju iza grudne kosti. Regurgitacija nesvarene hrane se javlja nakon obroka ili po zauzimanju ležećeg položaja, a kao njena posledica, aspiracija sadržaja jednjaka može dovesti do bronhopulmonalnih komplikacija. Ostali simptomi mogu biti kašalj, uzrokovan aspiracijom (ulaskom tečnosti ili hrane u pluća), gorušica, bolovi u grudima, otežano podrigivanje, osećaj punoće ili postojanja knedle u grlu, a sve je praćeno gubitkom na telesnoj težini. Mnogi pacijenti imaju osećaj gorušice  i bol u grudima. Dokazano je da stresna stanja ili uzimanje hladne tečnosti značajno mogu pogoršati simptome ahalazije.

Simptomi se vremenom pogoršavaju, a zbog neadekvatnog prepoznavanja kliničkih simptoma, mogu proći čak i dve godine do ispravne dijagnoze.

Čir na želucu (peptična ulkusna bolest) jedno je od najčešćih oboljenja gornjeg digestivnog trakta.

Ova vrsta čireva najčešće nastaje zbog Helicobacter pylori infekcije ili usled preteranog korišćenja nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL). Drugi razlozi na nastanak ulkusne bolesti su: težak fiziološki stres, dijetalni faktori (jako začinjena hrana, pušenje, alkohol) i genetska predispozicija. Posebnu vrstu peptične ulkusne bolesti predstavljaju ulkusi koji se razvijaju kod pacijenata koji su pretrpeli teške povrede glave i centralnog nervnog sistema, kao i kod onih sa velikim i dubokim opekotinama.

Pravovremeno javljanje lekaru od velikog je značaja kako ne bi došlo do komplikacija (uključujući unutrašnje krvarenje) koje mogu da ugroze život.

Karicnom želuca predstavlja maligno oboljenje prouzrokovano mnoštom različitih faktora koji uključuju stil života (preterano konzumiranje alkohola i cigareta), način ishrane, genetsku predispoziciju. Nova naučna istraživanja otkrila su i dugotrajno prisustvo Helicobacter pylori infekcije kao jedan od faktora rizika. Simptomi mogu biti raznovrsni – od naizgled bezazlenih kao osećaj nelagodnosti u želucu, gorušica ili osećaj nadutosti u spoju rebarnih lukova do ozbiljnijih kao što su izraženi bolovi, pojava crne stolice i povraćanje krvi.

Dijagnoza bolesti se postavlja ezofagogastroduodenoskopijom sa uzimanjem biopsija. Po postavljenoj dijagnozi i učinjenim dodatnim dijagnostičkim pretragama tim stručnjaka koji uključuje onkologa hirurga i gastroenterologa odlučuje o mogućim modalitetima lečenja.

Karcinom jednjaka je maligno oboljenje uzrokovano velikim brojem različitih faktora, pre svega dugotrajna  gastroezofagelana refluksna bolest (GERB) kao i genetska predispozicija i odlike stila života (preterano konzumiranje alokoholnih pića i cigareta). Neki od simptoma isti su kao kod GERB-a, dok se takođe manifestuju otežano gutanje najpre čvrste potom i tečne hrane, a u kasnijim stadijumima i potpuno nemogućnost gutanja specifičniji za karcinom jednjaka.

Bolest se dijagnostikuje gastroezofagoduodenoskopijom sa uzimanjem biopsija i posle dodatnih radioloških pretraga tim stručnjaka uklučujući onkologa, hirurga i gastroenterologa odlučuje o modalitetima lečenja.

Saznajte više o lečenju oboljenja gornjeg digestivnog trakta: Reflux Centar Beograd

Za cene konsultacija i intervencija, pozovite naš Call Centar.

 • Prof. dr Aleksandar Simić

  Prof. dr Aleksandar Simić

      opšti hirurg

  Biografija

 • Prof. dr Predrag Sabljak

  Prof. dr Predrag Sabljak

      opšti hirurg

  Biografija

 • Ass. dr med. Ognjan Skrobić

  Ass. dr med. Ognjan Skrobić

      opšti hirurg

  Biografija

 • Ass. dr med. Vladimir Šljukić

  Ass. dr med. Vladimir Šljukić

      opšti hirurg

  Biografija

 • Dr med. Srđan Radibratović

  Dr med. Srđan Radibratović

      opšti hirurg

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod: