Bronhoaspiracija predstavlja metodu evakuacije stranog sadržaja ili sekreta iz disajnih puteva pomoću aparata koji se naziva aspirator. Može se izvoditi kod dece ili odraslih, kako bi se sprečile komplikacije poput bronhopneumonije, pneumonije ili zastoja disanja.

Sekret u disajnim putevima predstavlja normalnu pojavu u malim količinama. Međutim, nakupljanje veće količine sekreta sa nemogućnošću iskašljavanja sadržaja, može dovesti do gore pomenutih komplikacija.

Aspiracija sadržaja u disajne puteve se može sresti kod male dece, osoba bez svesti ili kod osoba sa poremećenim aktom gutanja, ali i u slučajevima regurgitacije – kada se prilikom povraćanja deo sekreta aspirira u disajne puteve.

Pre bronhoaspiracije lekar će objasniti tehniku izvođenja i koji položaj osoba treba da zauzme kako bi se aspiracija izvela najadekvatnije. Prilikom ove intervencije, konstantno se prate vitalni parametri pacijenta. Jedan akt sukcije (evakuacije) sadržaja traje oko 10-15 sekundi najviše i može se ponavljati u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta.

Izvodi se pomoću katetera koji se kroz nos ili usta uvede u disajne puteve, a drugi kraj katetera je povezan sa aspiratorom.

Nakon aspiracije se nastavlja sa proveravanjem disanja i ostalih vitalnih parametara pacijenta.

Bronhoaspiracija kao procedura se često koristi u nezi hospitalizovanih pacijenata, ali postoji mogućnost izvođenja ove procedure i u kućnim uslovima.

Cenovnik

 • Bronhoaspiracija

  USLUGA CENA
  Bronhoaspiracija 30 000
  Bronhoaspiracija u analgoosedaciji 45 000
 • dr med. Jovan Mihajlović

  dr med. Jovan Mihajlović

  anesteziolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad