Perinalna fistula (kanal) predstavlja hroničnu potpuno-otvorenu komunikaciju između šupljine anusa i kože oko anusa.

Perianalne fistule najčešće nastaju kao komplikacija perianalnog apscesa, obično nisu bolne, ali mogu biti veoma neprijatne. Drugi uzroci fistule mogu biti: Chronova bolest, tuberkuloza, divertikulitis, rak debelog creva.

Najčešći simptomi koji prate ovu pojavu su: iritacija kože oko anusa, curenje sadržaja iz fistuloznog kanala, svrab, crvenilo kože oko anusa, ponovno inficiranje analnih žlezda i pojava analnog apscesa.

Kada se radi?

Perianalna fistula u veoma malom procentu slučajeva može spontano da zaraste, tako da se kao izbor njenog lečenja uglavnom preporučuje hirurški tretman kako bi se prevenirale dalje komplikacije i omogućilo njeno zarastanje.

Kako se radi?

Laserska operacija fistule (FiLaC) – predstavlja minimalno invazivnu hiruršku intervenciju koja podrazumeva uvođenje laserskog fibera u unutrašnjost fistuloznog kanala i destrukciju kanala celom dužinom , bez sečenja okolnog tkiva, bez dugotrajnog i bolnog zarastanja kao i bez mogućnosti oštećenja mišića anusa.

Prednosti laserske operacije fistule:

 • Nema ekstenzivnog odstranjivanja tkiva (hirurškog sečenja)
 • Operativna rane zarastaju za 2-3 nedelje (potpuno zarastanje)
 • Pacijent napušta bolnicu najkasnije do 24h od trenutka prijema -“one day surgery”
 • Nema potrebe za svakodnevnim previjanje nakon operacije.
 • Postoperativni bol je sveden na minimum ili ga uopšte nema.
 • Rana se kod kuće u postoperativnom periodu tušira uz upotrebu blagih sapuna i krema
 • Nema rizika od pojave veoma opasne postoperativne komplikacije kao što je analna inkontinencija jer prilikom laserke operacije nema opasnosti of povrede analnog sfinktera.
 • Pacijent se već za nekoliko dana vraća svojim uobičajenim aktivnostima i stilu života, dok se potpuni efekti laserske operacije vide 4 nedelje nakon intervencije.

Klasična operacija fistule – podrazumeva isecanje celokupnog fistuloznog kanala od spoljašnjeg pa sve do unutrašnjeg otvora, neretko i parcijalno isecanje analnog sfinktera ili, ukoliko se unutrašnji otvor nalazi visoko stavljanjem setona ( trake) koja se narednih nedelja kontrolisano i polako zateže, čime se postiže isecanje fistuloznog kanala zajedno sa analnim mišićem. To podrazumeva jedan dugotrajan i dosta bolan proces koji traje nedeljama ili mesecima. Najteža komplikacija jeste inkontinencija tj nemogućnost kontrole pražnjenja stolice, usled presecanja vlakana mišića anusa.

Priprema za intervenciju

Preoperativna priprema podrazumeva razgovor pacijenta sa hirurgom, psihičku pripremu za operaciju, pregled i obavljanje dijagnostičkih procedura.
Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu, dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.
Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme obavlja pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju. Tom prilikom pacijent dobija informacije o daljim procedurama koje treba da obavi i ispunjava pristanak na operativno lečenje. Pristanak o operativnom lečenju podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:
1. Pregled interniste
2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
3. EKG
4. Rentgen pluća i srca i po potrebi druge pretrage.

Neposredna priprema pred anesteziju i operaciju

Nemojte jesti ni piti ništa, kao ni konzumirati cigarete, od večeri pre operacije. O svim trenutnim lekovima (posebno ukoliko uzimate aspirin ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi) i tegobama koje imate, obavezno obavestite anesteziologa. Pre operacije je potrebno ukloniti zubnu protezu, naočare, kontaktna sočiva i nakit.
Dan pre intervencije je potrebno uzimanje laksativa prema preporuci lekara, kako bi se creva ispraznila.

Oporavak

Nakon operacije je potrebno da, određeno vreme i u dogovoru sa lekarom, uzimate laksative kako tvrda stolica ne bi oštetila osetljivo područje analnog kanala. Izbegavajte jako masnu i začinjenu hranu, unosite puno tečnosti i konzumirajte hranu sa puno vlakana. Posebnu pažnju potrebno je obratiti na higijenu nakon vršenja nužde.

Cenovnik

 • Hirurško lečenje perianalne fistule

  USLUGA CENA
  Hirurško lečenje perianalne fistule bez setona 120 000
  Hirurško lečenje perianalne fistule sa setonom 180 000
  Laserska operacija perianalne fistule 220 000
 • dr med. Srđan Radibratović

  dr med. Srđan Radibratović

      opšti hirurg

  Biografija

 • dr med. Jugoslav Ajtić

  dr med. Jugoslav Ajtić

      opšti i traumatološki hirurg

  Biografija

 • Prim. mr sci. med. dr Miloš Popović

  Prim. mr sci. med. dr Miloš Popović

      opšti hirurg

  Biografija

 • dr med. Miroslav Cvetanović

  dr med. Miroslav Cvetanović

      specijalista opšte hirurgije

  Biografija

 • dr med. Jelena Jovanović

  dr med. Jelena Jovanović

      specijalista opšte hirurgije

  Biografija

 • dr med. Branislav Jovanović

  dr med. Branislav Jovanović

      specijalista opšte hirurgije

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad