Epididimektomija je hirurško uklanjanje epididimisa ili pasemenika. Ova intervencija je indikovana kada postoji hronično zapaljenje koje nema odgovor na antibiotsku terapiju ili ukoliko postoje komplikacije usled ponavljanih epididimitisa.

Način izvođenja

Ova operacija se obično radi u opštoj anesteziji nakon preoperativne pripreme.

Na testisu se pravi rez, to jest incizija skrotuma, i nalazi se epididimis, koji se uklanja sa testisa, pri čemu se vodi računa da se ne oštete okolne strukture.

Preoperativna priprema

Preoperativna priprema podrazumeva razgovor pacijenta sa hirurgom, psihičku pripremu za operaciju, pregled i obavljanje dijagnostičkih procedura.

Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu. Takođe dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.

Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme vrši pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju.

Tom prilikom pacijent se informiše o daljim procedurama koje treba da obavi i daje pismenu saglasnost za operaciju. Pristanak na operativno lečenje podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:

 1. Internistički pregled
 2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
 3. EKG
 4. Rendgen pluća i srca i druge pretrage po potrebi

Neposredna priprema pred anesteziju i operaciju

Nemojte ništa jesti ni piti, kao ni konzumirati cigarete, od večeri pre operacije.

Obavezno obavestite anesteziologa o svim lekovima koje trenutno uzimate (posebno ukoliko koristite aspirin ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi) i tegobama koje imate.

Pre operacije je potrebno ukloniti zubnu protezu, naočare, kontaktna sočiva i nakit.

Oporavak

Nakon operacije možda ćete osećati bol na mestu intervencije.

Posle intervencije će biti plasiran dren koji se može skinuti i jutro nakon operacije, a po potrebi će ostati duže.

Bolnicu možete napustiti kada se funkcija mokrenja uspostavi normalno i ukoliko Vaše opšte stanje bude zadovoljavajuće.

Potencijalni rizici

Kao i kod svake operacije, postoji rizik od nastanka krvarenja i infekcije, neželjenih reakcija na anestetik. Uprkos pažljivoj hirurškoj tehnici, može se nekad desiti da se poremeti dotok krvi do testisa, što uzrokuje atrofiju testisa.

Cenovnik

 • EPIDIDIMEKTOMIJA

  USLUGA CENA
  Epididimektomija 60 000
  Usluga obuhvata izvođenje operacije u anesteziji i previjanje. Preoperativna priprema, boravak u bolnici, eventualna terapija i laboratorijske analize se određuju individualno u konsultaciji sa lekarom i naplaćuju se po cenovniku.
 • Prof. dr med. Zoran Džamić

  Prof. dr med. Zoran Džamić

      urolog

  Biografija

 • ass. dr med. Boris Kajmaković

  ass. dr med.
  Boris Kajmaković

      urolog

  Biografija

 • dr med. Aleksandar Supić

  dr med. Aleksandar Supić

      urolog

  Biografija

 • dr med. Goran Savić

  dr med. Goran Savić

  urolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad