Cistokela predstavlja spad, to jest prolaps mokraćne bešike u maloj karlici i nastaje kada zid mokraćne bešike pritiska i pomera zid vagine.

Kada se radi?

Operativno lečenje cistokele podrazumeva otklanjanje osećaja pritiska na vaginu, otežano mokrenje, nevoljno isticanje mokraće, bol prilikom seksualnog odnosa itd.

Način izvođenja

Hirurški tretman se preporučuje kada tegobe utiču na normalno svakodnevno funkcionisanje.

Ukoliko pored cistokele ne postoji prolaps još nekog organa, ova intervencija se izvodi pravljenjem reza na vagini, u opštoj anesteziji. Ojačava se okolna struktura i zid vagine, što sprečava ponovnu pojavu prolapsa organa male karlice.

Preoperativna priprema

Preoperativna priprema podrazumeva razgovor pacijenta sa hirurgom, psihičku pripremu za operaciju, pregled i obavljanje dijagnostičkih procedura.

Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu. Takođe dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.

Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme vrši pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju.

Tom prilikom pacijent se informiše o daljim procedurama koje treba da obavi i daje pismenu saglasnost za operaciju. Pristanak na operativno lečenje podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:

 1. Internistički pregled
 2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
 3. EKG
 4. Rendgen pluća i srca i druge pretrage po potrebi

Neposredna priprema pred anesteziju i operaciju

Nemojte ništa jesti ni piti, kao ni konzumirati cigarete, od večeri pre operacije.

Obavezno obavestite anesteziologa o svim lekovima koje trenutno uzimate (posebno ukoliko koristite aspirin ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi) i tegobama koje imate.

Pre operacije je potrebno ukloniti zubnu protezu, naočare, kontaktna sočiva i nakit.

Oporavak

Preporučeni boravak u bolnici jeste 1-2 dana, a po potrebi i duže. Postoji mogućnost da kući odete sa kateterom.

Kompletan oporavak traje oko 6 nedelja, tokom kojih se savetuje uzdržavanje od seksualnih odnosa, kao i izbegavanje teških fizičkih aktivnosti ili stajanje u periodu od 3 meseca posle operacije. Normalna funkcija mokraćne bešike i uretre vraća se nakon 2 do 6 nedelja.

Potencijalni rizici

U eventualne komplikacije ubrajaju se nevoljno mokrenje ili zadržavanje mokraće, infekcija, povreda mokraćne bešike, bol tokom seksualnog odnosa itd.

Cenovnik

 • OPERACIJA CISTOCELE U OPŠTOJ ANESTEZIJI

  USLUGA CENA
  Operacija cistocele u opštoj anesteziji 85 000
  Usluga obuhvata izvođenje operacije u anesteziji i previjanje. Preoperativna priprema, boravak u bolnici, eventualna terapija i laboratorijske analize se određuju individualno u konsultaciji sa lekarom i naplaćuju se po cenovniku.
 • Prof. dr med. Zoran Džamić

  Prof. dr med. Zoran Džamić

      urolog

  Biografija

 • ass. dr med. Boris Kajmaković

  ass. dr med.
  Boris Kajmaković

      urolog

  Biografija

 • dr med. Aleksandar Supić

  dr med. Aleksandar Supić

      urolog

  Biografija

 • dr med. Goran Savić

  dr med. Goran Savić

  urolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad