Torzija testisa predstavlja uvrtanje testisa oko svoje vaskularne peteljke (spleta krvnih sudova koji dovode i odvode krv iz testisa).

Izuzetno je važno reagovati na vreme kako bi se izbeglo odumiranje (nekroza) testisa i njegovo otklanjanje.

Zbog toga je urološki pregled od izrazitog značaja čim se primete promene u predelu testisa, kako bi se potvrdila ili isključila dijagnoza torzije testisa.

Način izvođenja

Operacija se obično radi u opštoj anesteziji, kod dece ili odraslih, nakon određene preoperativne pripreme.

Hirurg pravi rez i dolazi do testisa, postavlja ga u pravilan položaj i fiksira kako bi se sprečila ponovna torzija testisa.

Ukoliko se zakasnilo sa operacijom, testis se uklanja.

Obično se u istom aktu radi i fiksacija drugog testisa da bi se sprečila pojava torzije.

Preoperativna priprema

Preoperativna priprema podrazumeva razgovor pacijenta sa hirurgom, psihičku pripremu za operaciju, pregled i obavljanje dijagnostičkih procedura.

Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu. Takođe dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.

Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme vrši pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju.

Tom prilikom pacijent se informiše o daljim procedurama koje treba da obavi i daje pismenu saglasnost za operaciju. Pristanak na operativno lečenje podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:

 1. Internistički pregled
 2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
 3. EKG
 4. Rendgen pluća i srca i druge pretrage po potrebi

Neposredna priprema pred anesteziju i operaciju

Nemojte ništa jesti ni piti, kao ni konzumirati cigarete, od večeri pre operacije.

Obavezno obavestite anesteziologa o svim lekovima koje trenutno uzimate (posebno ukoliko koristite aspirin ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi) i tegobama koje imate.

Pre operacije je potrebno ukloniti zubnu protezu, naočare, kontaktna sočiva i nakit.

Oporavak

Nakon operacije možda ćete osećati bol na mestu intervencije. U konsultaciji sa lekarom, može Vam biti prepisana određena terapija. Dužina boravka u bolnici zavisi od Vašeg zdravstvenog stanja i oporavka.

Potencijalni rizici

Komplikacije su retke, ali se u ponekim slučajevima javlja krvarenje ili infekcija. Ukoliko po napuštanju bolnice primetite uvećan otok, povišenu telesnu temperaturu, crvenilo ili modricu koja se pojačava na mestu operacije, obratite se našem medicinskom timu.

Cenovnik

 • OPERACIJA TORZIJE TESTISA

  USLUGA CENA
  Operacija torzije testisa 65 000
  Usluga obuhvata izvođenje operacije u anesteziji i previjanje. Preoperativna priprema, boravak u bolnici, eventualna terapija i laboratorijske analize se određuju individualno u konsultaciji sa lekarom i naplaćuju se po cenovniku.
 • Prof. dr med. Zoran Džamić

  Prof. dr med. Zoran Džamić

      urolog

  Biografija

 • ass. dr med. Boris Kajmaković

  ass. dr med.
  Boris Kajmaković

      urolog

  Biografija

 • dr med. Aleksandar Supić

  dr med. Aleksandar Supić

      urolog

  Biografija

 • dr med. Goran Savić

  dr med. Goran Savić

  urolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad