Stenoza uretre je suženje mokraćne cevi koje uzrokuje tegobe u vidu otežanog pražnjenja mokraćne bešike, bolnog mokrenja, tankog mlaza urina, poremećene ejakulacije i čestih urinarnih infekcija.

Stenoza uretre može biti urođena ili stečena. Stečena stenoza uretre nastaje u slučaju nekih infekcija, dermatoloških oboljenja, povreda, lekarskih operacija itd.

Indikaciju za ovu intervenciju određuje urolog nakon adekvatne dijagnostičke pretrage i detaljnog pregleda pacijenta. O potrebnoj pripremi za ovu metodu informisaće Vas naše medicinsko osoblje.

U zavisnosti od stepena stenoze uretre, ona se može lečiti takozvanom hladnom resekcijom pomoću endoskopskog aparata koji se naziva uretroskop. Međutim, u situacijama kada ovaj vid lečenja nije moguć, potreban je hirurški pristup lečenju stenoze uretre.

Vrstu hirurškog pristupa određuje urolog na osnovu individualne procene stanja pacijenta, tj. u zavisnosti od mesta stenoze, kompleksnosti i opšteg stanja pacijenta.

Način izvođenja

Prilikom operacije vrši se uklanjanje ožiljačnog tkiva uretre i spajanje zdravih krajeva, što se naziva direktna anastomoza i najčešće se radi kada je prisutna stenoza zadnje uretre, blizu sfinktera. U određenim situacijama je potrebno formirati nov deo uretre postavljanjem sluznice uzete sa unutrašnje strane obraza – bukalne sluznice.
Neke hirurške tehnike je potrebno ponavljati u dva akta – kada se drugi deo operacije radi nakon 2–3 meseca. U većini slučajeva dovoljna je intervencija u jednom aktu.

Oporavak

Nakon operacije se plasira kateter, koji stoji jednu do dve nedelje. Radi lakšeg i bržeg zarastanja rekonstruisane uretre može biti korišćen cistofiks – poseban kateter za evakuaciju urina iz bešike, koji se plasira kroz prednji trbušni zid.
Boravak u bolnici najčešće traje 2–5 dana, uz konsultaciju sa hirurgom i zavisno od zdravstvenog stanja pacijenta. Nakon operacije je neophodna primena antibiotika. Uklanjanje katetera i kontrolni pregledi obavljaju se u dogovoru sa lekarom.

Cenovnik

 • Pane 1

 • Pane 2

 • Prof. dr Zoran Džamić

  Prof. dr Zoran Džamić

      urolog

  Biografija

 • Ass. dr Boris Kajmaković

  Ass. dr
  Boris Kajmaković

      urolog

  Biografija

 • Dr med. Aleksandar Supić

  Dr med. Aleksandar Supić

      urolog

  Biografija

 • Dr med. Goran Savić

  Dr med. Goran Savić

  urolog

  Biografija

 • Prof. dr med. Zoran Nestorović

  Prof. dr med. Zoran Nestorović

      urolog

  Biografija–>

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad