Orhidopeksija predstavlja operaciju nespuštenog testisa (kriptohrizam) i njegovo fiksiranje u skrotumu.
U pitanju je česta urođena anomalija genitourinarnog trakta koja se kod oko 50% dece reši spontano. Ukoliko se to ne dogodi, orhidopeksija je potrebna kako bi se sprečile posledice poput steriliteta.

Preoperativna priprema

Preoperativna priprema podrazumeva razgovor pacijenta sa hirurgom, psihičku pripremu za operaciju, pregled i obavljanje dijagnostičkih procedura.
Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu. Takođe dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.

Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme vrši pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju.

Tom prilikom pacijent se informiše o daljim procedurama koje treba da obavi i daje pismenu saglasnost za operaciju. Pristanak na operativno lečenje podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:

1. Internistički pregled
2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
3. EKG
4. Rendgen pluća i srca i po potrebi druge pretrage

Neposredna priprema pred anesteziju i operaciju

Nemojte ništa jesti ni piti, kao ni konzumirati cigarete, od večeri pre operacije.
Obavezno obavestite anesteziologa o svim lekovima koje trenutno uzimate (posebno ukoliko koristite aspirin ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi) i tegobama koje imate.

Pre operacije je potrebno ukloniti zubnu protezu, naočare, kontaktna sočiva i nakit.

Način izvođenja

Operativni rez se nalazi u preponskoj regiji, na strani nespuštenog testisa. Nakon pronalaska testisa i semene vrpce, testis se oslobađa od okolnih struktura, napravi se rez u području mošnica pa se testis fiksira uz zid. Svako krvarenje se zaustavlja i rane se zatvaraju, prvo u preponskoj regiji, a zatim na mošnicama.

Oporavak

Nakon operacije neophodan je boravak u bolnici u trajanju od par dana, u dogovoru sa lekarom. Potpuni oporavak kod velikog broja dece može očekivati za oko nedelju dana.

Komplikacije i rizici

Eventualne komplikacije su retke, ali se u manjem broju slučajeva može desiti infekcija rane. U slučajevima nemogućnosti pronalaska nespuštenog testisa, krvarenja ili torzije (uvrtanja) testisa, potrebna je dodatna operacija.

Ukoliko po napuštanju bolnice kod deteta primetite uvećan otok, povišenu telesnu temperaturu, crvenilo ili modricu koja se pojačava na mestu operacije, obratite se našem medicinskom timu.

Cenovnik

 • Pane 1

 • Pane 2

 • Prof. dr med. Zoran Džamić

  Prof. dr med. Zoran Džamić

      urolog

  Biografija

 • ass. dr med. Boris Kajmaković

  ass. dr med.
  Boris Kajmaković

      urolog

  Biografija

 • dr med. Aleksandar Supić

  dr med. Aleksandar Supić

      urolog

  Biografija

 • dr med. Goran Savić

  dr med. Goran Savić

  urolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad