Transuretralna resekcija (TUR) predstavlja intervenciju kojom se rešavaju problemi sa mokrenjem nastali usled uvećanja prostate ili promena u bešici, ukoliko dotadašnje lečenje nije bilo delotvorno.

Kada se radi?

Radi se u slučaju nastanka simptoma kao što su učestali pozivi na mokrenje, usporeno ili otežano započinjanje mokrenja, učestalo mokrenje noću, osećaj da se bešika ne može u potpunosti isprazniti itd.

TUR bešike se praktikuje u terapijske svrhe, odnosno u slučaju pojave nekih promena na bešici, kako bi se one uklonile i omogućio adekvatan protok urina kroz urinarne puteve, ili u dijagnostičke svrhe, odnosno detektovanja razloga koji je doveo do ispoljavanja simptoma.

TUR prostate se najčešće radi kod benigne hiperplazije prostate.

Usled prekida protoka mokraće mogu nastati komplikacije kao što su infekcije, oštećenje bubrega ili mokraćne bešike, nemogućnost kontrole mokrenja i slično.

Način izvođenja

TUR se radi u opštoj ili spinalnoj anesteziji, pomoću instrumenta resektoskopa, koji se uvodi kroz vrh penisa i uretru do prostate ili bešike.

Zatim se skidanju slojevi prostate, koji se pomoću tečnosti ispiraju.

Sličan postupak se primenjuje i kod TUR bešike – skida se promenjeno tkivo, a nakon toga se ispire tečnošću da bi se odstranjeni delovi izbacili napolje.

Priprema

Ukoliko se intervencija radi u opštoj anesteziji, potrebna je određena preoperativna priprema.

Preoperativna priprema podrazumeva razgovor pacijenta sa hirurgom, psihičku pripremu za operaciju, pregled i obavljanje dijagnostičkih procedura.

Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu. Takođe dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.

Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme vrši pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju.

Tom prilikom pacijent se informiše o daljim procedurama koje treba da obavi i daje pismena saglasnost za operaciju. Pristanak na operativno lečenje podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:

 1. Internistički pregled
 2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
 3. EKG
 4. Rendgen pluća i srca i po potrebi druge pretrage

Neposredna priprema pred anesteziju i operaciju

Nemojte ništa jesti ni piti, kao ni konzumirati cigarete, od večeri pre operacije.

Obavezno obavestite anesteziologa o svim lekovima koje trenutno uzimate (posebno ukoliko koristite aspirin ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi) i tegobama koje imate.

Pre operacije je potrebno ukloniti zubnu protezu, naočare, kontaktna sočiva i nakit.

Oporavak

Nakon intervencije je potrebno da provedete 1-2 dana u bolnici.

Neophodno je da nosite urinarni kateter, najčešće 24-48 h, nekad i duže. Za to vreme nećete moći samostalno da upravljate motornim vozilom.

Očekivano je da posle intervencije primetite krv u mokraći, međutim, ukoliko je krvarenje obilnije, sa krvnim ugrušcima, javite se našem medicinskom timu.

Takođe, možda ćete osetiti bol tokom mokrenja ili česte pozive na mokrenje.

Savetuje se unos mnogo tečnosti, a narednih 6 nedelja izbegavajte teške fizičke aktivnosti.

Potencijalni rizici

Nakon TUR prostate može se pojaviti retrogradna ejakulacija (semena tečnost ide u mokraćnu bešiku umesto u spoljašnju sredinu). Retko se javlja krvarenje ili gubljenje kontrole mokrenja.

Cenovnik

 • TUR PROSTATE

  USLUGA CENA
  TUR prostate 130 000
  Usluga obuhvata izvođenje operacije u anesteziji i previjanje sa pregledom. Preoperativna priprema, boravak u bolnici, eventualna terapija i laboratorijske analize se određuju individualno u konsultaciji sa lekarom i naplaćuju se po cenovniku.Takođe cena intervencija može varirati u zavisnosti od obima operacije.
 • TUR BEŠIKE

  USLUGA CENA
  TUR bešike 70 000
  Usluga obuhvata izvođenje operacije u anesteziji i previjanje sa pregledom. Preoperativna priprema, boravak u bolnici, eventualna terapija i laboratorijske analize se određuju individualno u konsultaciji sa lekarom i naplaćuju se po cenovniku.Takođe cena intervencija može varirati u zavisnosti od obima operacije.
 • Prof. dr med. Zoran Džamić

  Prof. dr med. Zoran Džamić

      urolog

  Biografija

 • ass. dr med. Boris Kajmaković

  ass. dr med.
  Boris Kajmaković

      urolog

  Biografija

 • dr med. Goran Savić

  dr med. Goran Savić

  urolog

  Biografija

 • dr med. Aleksandar Supić

  dr  med. Aleksandar Supić

      urolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad