Uretrocistografija je radiološka metoda prikazivanja uretre (mokraćna cev koja izlazi iz mokraćne bešike) i mokraćne bešike, nakon ubrizgavanja kontrastnog sredstva. Rendgensko snimanje se vrši pre, tokom i nakon mokrenja.

Način izvođenja

Pacijentu se aplikuje 50 ccm urotropnog kontrastnog sredstva kroz uretru u mokraćnu bešiku. Prave se snimci urotrakta u jednom i drugom polukosom položaju bolesnika (PA i LL položaj), tokom mokrenja.

 

Priprema za intervenciju

Za uretrocistografiju nisu potrebne posebne pripreme.
Neposredno pre snimanja mokraćna bešika treba da se isprazni. Kod jačeg meteorizma (ispunjenost creva gasovima), pacijentu se uveče daje blaže sredstvo za uklanjanje gasova iz creva. Poželjno je da poslednji obrok bude nekih 10 sati pre intervencije.

Ako se snimanje vrši tokom mokrenja, istovremeno se prikazuje mokraćna bešika i uretra i naziva se mikciona cistografija.
Ako se kontrastnim sredstvom retrogradno ispunjavaju uretra i mokraćna bešika, sa istovremenim snimanjem, naziva se retrogradna uretrocistografija.

Način izvođenja

Retrogradna urografija je korisna pri dijagnostičkoj obradi opstrukcije mokraćovoda kod osoba alergičnih na intravenske radiokontraste. Ona se izvodi u strogo sterilnim uslovima retrogradno, plasiranjem katetera u mokraćnu bešiku i aplikacijom 150-200 ml kontrastnog sredstva.
Indikacije su: česte infekcije, opstrukcije donjeg dela urotrakta, veziko ureteralni refluks, poremećaji funkcije mokraćne bešike, itd.
Nedostaci ove metode su rizik od infekcije i potreba za anestezijom.

Cistografija je kontrastna metoda za prikazivanje oblika, veličine i topografije mokraćne bešike. Najčešće se primjenjuje za dijagnostikovanje tumora u mokraćnoj bešici, kao i pritisak koje vrši uvećana prostata.

Retrogradna pijelografija podrazumeva rendgensko snimanje nakon ubrizgavanja kontrasta u gornje urinarne puteve do bubrega. Aplikovanje kontrasta se vrši pomoću sonde koja se uvodi preko bešike kroz ureter (mokraćovod). Ova metoda po Ševasiju pokazuje isključivo anatomsko stanje kanalikularnog sistema mokraćnih puteva.

Perkutana drenaža apscesa bubrega

Apsces bubrega predstavlja lokalizovanu gnojnu kolekciju koja se može formirati u korteksu ili meduli bubrega. Perkutana drenaža apscesa bubrega je interventna radiološka procedura za dijagnostički i terapijski tretman patoloških tečnih kolekcija u ovom organu.

Način izvođenja

Ova procedura podrazumeva mali ubod igle u kožu preko koga se uvodi drenažni kateter u apsces. Cilj ove intervencije je obezbediti kontinuiranu drenažu tečne kolekcije gnoja i time izbeći hirurški zahvat, čime se značajno smanjuje rizik za pacijenta, kao i vreme provedeno u bolnici.

Cenovnik

 • Pane 1

 • Pane 2

 • Prof. dr med. Zoran Džamić

  Prof. dr med. Zoran Džamić

      urolog

  Biografija

 • ass. dr med. Boris Kajmaković

  ass. dr med.
  Boris Kajmaković

      urolog

  Biografija

 • dr med. Aleksandar Supić

  dr med. Aleksandar Supić

      urolog

  Biografija

 • dr med. Goran Savić

  dr med. Goran Savić

  urolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad