Vazektomija podrazumeva prerezivanje i podvezivanje semenih kanala kod muškaraca u svrhu sterilizacije odnosno onemogućavanja oplođavanja. Ovom operacijom se ne smanjuje se seksualna potencija kao što je slučaj kod kastracije koja podrazumeva odstranjivanje testisa i trajnu neplodnost.

Ovaj hirurški metod muške kontracepcije za cilj ima da da spreči prodor spermatozoida preko semevoda i mokraćne cevi i na taj način sprečava oplodnju. Uspešnost je viša od 99%, a u slučajevima kada je ipak došlo do neplaniranog začeća, obično se dešava da se pacijent nije pridržavao saveta lekara.
Vazektomija nije finalna i postoji mogućnost ponovnog povezivanja semevoda (vazovazostomija), ali se u ovom slučaju plodnost smanjuje za 50%.

Način izvođenja

Vazektomija se može izvesti u lokalnoj ili opštoj anesteziji, u zavisnosti od dogovora sa lekarom, specijalistom urologije. Cela procedura ne traje dugo, oko 30-40 minuta, i najčešće tokom istog dana mozete biti otpušteni iz bolnice.
O pripremi pred samu intervenciju bićete obavešteni od strane lekara ili glavne sestre koja bude zakazivala intervenciju.
Tokom operacije, semevod se prekida tik uz izlazni deo kod skrotuma i na taj način se onemogućava transport novostvorenih spermatozoida i njihovo izbacivanje prilikom seksualnog odnosa.

Oporavak

Pacijent se otpušta kući istog dana, nakon par sati opservacije u bolnici. Preporučuje se mirovanje u trajanju od 1-2 dana, u dogovoru sa lekarom specijalistom urologije.
Moguća je pojava kratkotrajnih bolova malog intenziteta koji se mogu ukloniti ili smanjiti analgeticima (lekovima protiv bolova). Komplikacije su veoma retke, ali su mogući eventualno crvenilo na mestu reza, blago krvarenje i otoci.

Cenovnik

 • Pane 1

 • Pane 2

 • Prof. dr med. Zoran Džamić

  Prof. dr med. Zoran Džamić

      urolog

  Biografija

 • ass. dr med. Boris Kajmaković

  ass. dr med.
  Boris Kajmaković

      urolog

  Biografija

 • dr med. Aleksandar Supić

  dr med. Aleksandar Supić

      urolog

  Biografija

 • dr med. Goran Savić

  dr med. Goran Savić

  urolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad