Histerektomija je hirurški zahvat u kome se uklanja materica sa ili bez uklanjanja jajnika i jajovoda (adneksa).

KADA SE RADI?

Indikacije za histerektomiju su:
• maligniteti materice, grlića materice i adenksa
• benigna stanja (miomi, adenomioza, hiperplazija endometrijuma, endomeptrijalni polipi, abnormalna krvarenja)
• ukoliko konzervativno lečenje nije dalo rezultata

TIPOVI HISTEREKTOMIJE

Subtotalna (supracervikalna) histerktomija – uklanjanje samo tela materice bez grlića koji ostaje povezan sa vaginom. Izvodi se kod postojanja benignih stanja koja ne reaguju na konzervativno lečenje.
Radikalna histerektomija – uklanjanje cele materice uključjujući i grlić materice. Izvodi se kod postojanja maligniteta materice i grlića.
Radikalna histerektomija i obostrana salpingoovarijektomija (adneksektomija) – podrazumeva uklanjanje grlića, materice i adneksa. Primenjuje se kod postojanja maligniteta materice, grlića, jajnika i jajovoda.

NAČIN IZVOĐENJA

Vaginalna histerektomija – izvodi se klasičnim pristupom tako što se uklanjaju grlić i materica kroz rez na gornjem delu vagine, obično kod žena sa malom matericom i sa subtotalnim ili totalnim prolapsom materice.

Abdominalna histerektomija (klasičan pristup) – pravi se rez na prednjem trbušnom zidu. Duži je postoperativni oporavak zbog zarastanja presečenih slojeva prednjeg trbušnog zida.

Laparoskopska histerektomija – izvodi se preko tri mala reza na prednjem trbušnom zidu: jedan na osnovi pupka i dva manja reza iznad kukova sa svake strane. Ukoliko nije uvećana, materica se odstranjuje kroz mali rez koji se pravi na vrhu vagine ili kroz mali rez na prednjem trbušnom zidu. Prednost su mali rezovi i kraći period oporavka.

PREOPERATIVNA PRIPREMA

Preoperativna priprema podrazumeva razgovor pacijenta sa hirurgom, psihičku pripremu za operaciju, pregled i obavljanje dijagnostičkih procedura.

Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu. Takođe dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.

Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme vrši pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju.

Tom prilikom pacijent se informiše o daljim procedurama koje treba da obavi i daje pismenu saglasnost za operaciju. Pristanak na operativno lečenje podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:

 1. Internistički pregled
 2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
 3. EKG
 4. Rendgen pluća i srca i po potrebi druge pretrage.

Neposredna priprema pred anesteziju i operaciju

Nemojte ništa jesti ni piti, kao ni konzumirati cigarete, od večeri pre operacije.

Obavezno obavestite anesteziologa o svim lekovima koje trenutno uzimate (posebno ukoliko koristite aspirin ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi) i tegobama koje imate.

Pre operacije je potrebno ukloniti zubnu protezu, naočare, kontaktna sočiva i nakit.

OPORAVAK

Nakon operacije važna je brza mobilizacija i ustajanje iz kreveta kako bi se sprečile komplikacije kao što su tromboze ili plućna tromboembolija. Uobičajeno je da nekoliko nedelja nakon operacije imate krvav vaginalni sekret. Nakon laparoskopske histerektomije bolnicu napuštate obično drugog postoperativnog dana. Za potpuni oporavak potrebno je oko 3-4 nedelje.
Oporavak nakon vaginalne histerektomije je kraći i manje bolan u odnosu na abdominalnu histerektomiju. Ne preporučuju se teže fizičke aktivnosti ili upražnjavanje seksualnih odnosa 6 nedelja nakon operacije.

Cenovnik

 • Pane 1

  USLUGA CENA
  Lorem Ipsum 000
  Lorem Ipsum 000
  Lorem Ipsum 00
  Usluga obuhvata fizikalni pregled i konsultaciju lekara, savet i preporuku o daljoj dijagnostici i / ili terapiji
 • Pane 2

  USLUGA CENA
  Lorem Ipsum 000
  Lorem Ipsum 000
  Lorem Ipsum 000
  Usluga obuhvata fizikalni pregled i konsultaciju lekara, savet i preporuku o daljoj dijagnostici i / ili terapiji
 • dr med. Luka Anđelić

  dr med. Luka Anđelić

      specijalista ginekologije

  Biografija

 • dr med. Petar Radlović

  dr med. Petar Radlović

      specijalista ginekologije

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

+ 381 11 71 51 777
+ 381 60 61 51 777
+ 381 60 39 80 809

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad