Ciste na jajnicima (ovarijalne ciste) su benigne tvorevine ispunjene tečnošću, koje se mogu javiti pojedinačno ili u većem broju, na jednom ili oba jajnika, u bilo kom životnom dobu.

Ciste mogu biti funkcionalne i nefunkcionalne.

Funkcionalne ciste su najčešći tip. Dele se na folikularne ciste i ciste žutog tela.
Folikularna cista je fiziološka cista, koja nastaje izostankom pucanja folikula u vreme ovulacije. Obično se povlači spontano i ne zahteva operativno lečenje.
Cista žutog tela – folikul se nakon oslobađanja jajne ćelije resorbuje. Ukoliko se folikul ne resorbuje, a otvor na folikulu se zatvori, sakupljanjem tečnosti nastaje cista žutog tela. Ukoliko prilikom ovulacije i pucanja folikula dođe do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula nastaje hemoragična cista žutog tela.

Nefunkcionalne ciste su:

Dermoid ili teratom jajnika – cistične izrasline na jajnicima, koje mogu sadžati mast, kosu i druga različita tkiva.
Cistadenom jajnika – cista ca svojom kapsulom u kojoj se akumulira tečnost.
Endometriotična (čokoladna) cista – endometrijum koji se normalno nalazi na unutrašnjoj površini materice, ukoliko se nađe na jajniku može izazvati nastanak čokoladne ciste.

Neke žene imaju sindrom policističnih jajnika, kod kojih jajnici sadrže dosta manjih cisti. Manje ciste mogu biti asimptomatske, dok su veće ciste uglavnom simptomatske.

Najčešći simptomi su:

• bol u maloj karlici u toku menstrualnog ciklusa
• bol u toku seksualnog odnosa
• bol u donjem delu leđa i stomaka
• mučnina i povraćanje
• nadimanje stomaka
• nepravilna krvarenja
U slučaju komplikacija – rupture ciste ili torzije (uvrtanja) – može se javiti jak oštar bol poput uboda nožem, kao i unutrašnje krvarenje. Ova stanja su opasna po život i zahtevaju hitnu ginekološku operaciju.

Dijagnoza se postavlja:

• ultrazvukom
• NMR (magnetna rezonanca)
• CT (skener) pregledom

Kontrolni pregledi cisti na jajnicima se trebaju obavljati po preporuci ginekologa – za nekoliko nedelja ili meseci. U slučaju promene cisti, mogu se uraditi test na trudnoću, hormonski status i tumor markeri.

Lečenje

1. U većini slučajeva se najpre vrši ultrazvučno praćenje.
2. Hormonska supstitucija (OC)
3. Operativno lečenje:
a. laparoskopska cistektomija – cista na jajnicima se uklanja specijalizovanim instrumentom sa kamericom na vrhu (laparoskop) kroz male rezove na prednjem trbušnom zidu (do 1 cm).
b. laparotomija sa cistektomijom – ukoliko je cista velika i ne može se ukloniti laparoskopskim putem, uklanjanju se pristupa pravljenjem klasičnog reza na prednjem trbušnom zidu.
U oba slučaja se kapsula i sadržaj ciste šalju u laboratoriju na histopatološku analizu.

Oporavak

Laparoskopska cistektomija je minimalno invazivna operacija, posle koje se pacijent vrlo brzo i lako vrati svakodnevnim aktivnostima, a i estetski momenat je nezaobilazan. Pacijent je tokom operacije, u većini slučajeva u opštoj anesteziji, a boravak u bolnici ne traje duže od jednog dana.

Cenovnik

  • Pane 1

  • Pane 2

  • dr med. Luka Anđelić

    dr med. Luka Anđelić

        specijalista ginekologije

    Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad