Jajovodi povezuju jajnike sa materičnom šupljinom i omogućavaju dopremanje jajne ćelije od jajnika do materice. U njima se najčešće dešava oplodnja jajne ćelije.

Salpingektomija je hirurško odstranjivanje jednog ili oba jajovoda. Može biti delimična, kada se ukloni samo deo jajovoda, jednostrana ili dvostrana.

Salpingostomija je otvaranje jajovoda radi uklanjanja sadržaja u njima, ali se jajovod ne uklanja.

Ova procedura se može izvoditi i u slučajevima kada žene ne žele više da rađaju.
Salpingektomija se može kombinovati sa histerektomijom (uklanjanje materice), ooforektomijom (uklanjanje jajnika), u toku klasične otvorene operacije ili laparoskopske hirurgije.

KOJE SU INDIKACIJE
• Ektopična trudnoća (razvitak trudnoće izvan materične šupljine)
• Piosalpinks (zatvoreni gnojna akumulacija eksudata, izliv tečnosti iz kapilara, u lumenu jajovoda)
• Ruptura jajovoda (prskanje jajovoda)
• Infekcije
• Rak jajovoda

KAKO SE IZVODI I OPORAVAK
Hirurške intervencije u ginekologiji se u većini slučajeva rade laparoskopski, tokom koje je pacijentkinja u opštoj ili (ređe) lokalnoj anesteziji. U donjem delu stomaka, pravi se nekoliko manjih rezova i on se naduva gasom kako bi hirurg imao bolji pregled organa u trbušnoj šupljini. Potom se uz pomoć laparaskopa izvodi procedura. Incizije, ne veće od 10mm, se na kraju operacije zatvaraju hirurškim koncem.

Boravak u bolnici ne traje duže od jednog dana.

Nakon klasične, otvorene operacije oporavak je od 3-6 nedelja. Potrebno je mirovati, bez napornih fizičkih aktivnosti i podizanja tereta. Moguće komplikacije su: infekcija, unutrašnje krvarenje ili iz rane, kila.
Prognoza je dobra. Ukoliko još postoje jajnici i materica nastaviće se menstrualni ciklusi. Uklanjanjem samo jednog jajovoda, postoji i dalje mogućnost zatrudnjivanja.

 • dr med. Luka Anđelić

  dr med. Luka Anđelić

      spec. ginekologije

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Cenovnik

 • Pane 1

  USLUGA CENA
  Lorem Ipsum 000
  Usluga obuhvata izvođenje procedure u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Pregled lekara i laboratorijske analize za pripremu pred intervenciju se naplaćuju po postojećem cenovniku.
 • Pane 2

Nazad