Biopsija jetre je intervencija prilikom koje se uzima deo tkiva jetre radi dalje histopatološke analize.

Laparoskopska biopsija predstavlja uzorkovanje dela tkiva jetre tokom hirurške intervencije, pomoću laparoskopa, instrumenta koji na svom vrhu ima kameru, a uvodi se kroz mali rez na trbuhu do ciljanog mesta na jetri.

Biopsija se radi kako bi se postavila dijagnoza različitih bolesti jetre, da bi se utvrdio stepen oštećenja jetre ili da bi se pratila efikasnost primenjene terapije, kao i u slučaju transplantacije jetre.

Način izvođenja

Laparoskopska biopsija jetre obavlja se u opštoj anesteziji.

Izvodi se tako što se na koži trbuha naprave 3-4 reza veličine od 0,5 do 1 cm, kroz koje se plasiraju u trbuh laparoskop i drugi hirurški instrumenti. Na vrhu laparoskopa nalazi se kamera pomoću koje se organi vide na monitoru.

Hirurg dolazi do jetre, pregleda je i određuje mesto biopsije, nakon čega izvlači instrumente i zašiva rezove.

Preoperativna priprema

Preoperativna priprema podrazumeva razgovor pacijenta sa hirurgom, psihičku pripremu za operaciju, pregled i obavljanje dijagnostičkih procedura.

Prilikom razgovora sa lekarom, pacijent dobija sve informacije o operativnom zahvatu i donosi odluku o tome da li će biti podvrgnut zahvatu. Takođe dobija sve neophodne informacije o dijagnostičkim i laboratorijskim procedurama koje treba da obavi.

Anesteziolog u sklopu preoperativne pripreme vrši pregled, uzima podatke o tegobama, njihovom intenzitetu i trajanju, sadašnjim bolestima, ranijim operacijama, alergijama na lekove ili hranu i eventualnim neželjenim reakcijama na lekove i/ili anesteziju.

Tom prilikom pacijent se informiše o daljim procedurama koje treba da obavi i daje pismenu saglasnost za operaciju. Pristanak na operativno lečenje podrazumeva da je pacijent dobio sve neophodne informacije o operativnom zahvatu, eventualnim rizicima od komplikacija i toku daljeg lečenja.

U sklopu preoperativne pripreme najčešće se obavljaju sledeći pregledi i analize:

 1. Internistički pregled
 2. Laboratorijske analize: kompletna krvna slika, CRP, sedimentacija eritrocita, urea, kreatinin, enzimi jetre, urin, krvna grupa i Rh faktor, protrombinsko vreme (PV), vreme krvarenja i vreme zgrušavanja krvi
 3. EKG
 4. Rendgen pluća i srca i po potrebi druge pretrage

Neposredna priprema pred anesteziju i operaciju

Nemojte ništa jesti ni piti, kao ni konzumirati cigarete, od večeri pre operacije.

Obavezno obavestite anesteziologa o svim lekovima koje trenutno uzimate (posebno ukoliko koristite aspirin ili lekove koji utiču na zgrušavanje krvi) i tegobama koje imate.

Pre operacije je potrebno ukloniti zubnu protezu, naočare, kontaktna sočiva i nakit.

Oporavak

Nakon biopsije pacijent ostaje nekoliko sati u prostoriji za oporavak, radi odmora i opservacije. Preporučeni boravak u bolnici iznosi 1-2 dana, a po potrebi i više.

Savetuje se izbegavanje teških fizičkih aktivnosti duže vreme.

Potencijalni rizici

Eventualne komplikacije su: bol na mestu uzimanja uzoraka za biopsiju (česta pojava), krvarenje, infekcija, povreda susednih organa (veoma retke komplikacije). Bol koji nastaje nakon biopsije najčešće je u vidu blage nelagodnosti.

Cenovnik

 • LAPAROSKOPSKA BIOPSIJA JETRE

  USLUGA CENA
  Laparoskopska biopsija jetre 160 000
  Usluga obuhvata izvođenje intervencije i eventualni prvi kontrolni pregled. Laboratorijske analize uzorka se naplaćuju po postojećem cenovniku.
 • dr med. Srđan Radibratović

  dr med.
  Srđan Radibratović

      opšti hirurg

  Biografija

 • dr med. Jugoslav Ajtić

  dr med.
  Jugoslav Ajtić

      opšti i traumatološki hirurg

  Biografija

 • dr med. Miroslav Cvetanović

  dr med. Miroslav Cvetanović

      specijalista opšte hirurgije

  Biografija

 • dr med. Jelena Jovanović

  dr med. Jelena Jovanović

      specijalista opšte hirurgije

  Biografija

 • dr med. Branislav Jovanović

  dr med. Branislav Jovanović

      specijalista opšte hirurgije

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad