Disekcija limfnih žlezda je intervencija odstranjivanja svih limfnih žlezda u oboleloj regiji.

Radi se kada postoji indikacija da se tumorske ćelije u organizmu mogu širiti limfogenim putem u regionalne i udaljene limfne čvorove. Limfni čvorovi (nodusi) su deo limfnog sistema u koje se drenira limfa i imaju veliki značaj za pravilno funkcionisanje imunog sistema. Predstavljaju filter za sve strane ćelije, uključujući i ćelije raka

Ova intervencija se najčešće radi kod malignih tumora dojke, kao i u slučaju sumnje na Hodžkinov tumor, te kod malignih tumora grla.

Priprema

Intervencija se izvodi u opštoj anesteziji u sklopu operacije odstranjivanja tumora. Trajanje operacije zavisi od primarnog tumora i zahvaćenosti okolnog tkiva i rasprostranjenosti u limfne žlezde.

Za samu operaciju potrebna je preoperativna priprema koja podrazumeva pregled lekara interniste sa EKG-om, rendgen pluća i laboratorijske analize. Pacijent dolazi dva sata pre intervencije bez unosa vode i hrane, prethodno dogovoreno sa anesteziologom.

Disekcija regionalnog limfnog čvora ima dvostruki značaj:

1. Dijagnostički – da bi se procenila zahvaćenost limfnih žlezda metastazama, gde kao primer može poslužiti disekcija sentinel („stražar”) limfnog čvora kod operacije tumora na dojci, od čega zavisi radikalnost same operacije.
Nakon postavljanja definitivne histopatološke dijagnoze, zahvaćenost diseciranih limfnih nodusa tumorom značajan je parametar za prognozu daljeg toka bolesti, kao i jedan od važnih parametara u nastavku lečenja i primeni odgovarajuće adjuvantne terapije.

2. Terapijski – ima za cilj da se disekcijom limfnih žlezda smanji rizik od širenja metastaza limfogenim putem. Terapijska disekcija podrazumeva da se prilikom odstranjivanja primarne tumorske mase iz organizma odstrane svi regionalni limfni čvorovi, čime se smanjuje mogućnost širenja tumorskih metastaza na ćelijskom nivou limfogenim putem u još nezahvaćene limfne noduse.

Kako se izvodi?

Izvodi se hirurškom tehnikom odstranjivanja tumora i uvek se radi u sklopu operacije primarnog tumora.

Oporavak

Oporavak nakon intervencije zavisi od individualnog stanja pacijenta i opsežnosti operacije. Najčešće se ostaje u bolnici nekoliko dana.

Komplikacije

Rizik od komplikacija je minimalan. On zavisi od individualnog zdravstvenog stanja pacijenta i njegovih pridruženih bolesti. Neke od komplikacija mogu biti infekcije, izlučivanja iz limfnih žlezda i dr.

Cenovnik

 • Disekcija limfnih žlezda

  USLUGA CENA
  Disekcija limfnih žlezda 250 000
 • dr med. Stevan Jokić

  dr med.
  Stevan Jokić

      onkološki hirurg

  Biografija

 • dr med. Zorka Inić

  dr med.
  Zorka Inić

      opšti hirurg

  Biografija

 • dr med. Marko Buta

  dr med.
  Marko Buta

      onkološki hirurg

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad