REDUKCIONA MAMOPLASTIKA

Smanjenje dojki ili redukciona mamoplastika podrazumeva operaciju kojom se uklanja masno, vezivno tkivo i koža dojki.

Redukciona mamoplastika se radi kod žena sa velikim grudima koje imaju smetnje u vidu hroničnog bola u vratu i ramenima, otežane fizičke aktivnosti, iritacije ili osip ispod dojki.

Može se obaviti u različitom životnom dobu, ali se preporučuje da se kod žena u reproduktivnom periodu radi nakon rađanja i dojenja, jer može izazvati otežano dojenje.

Način izvođenja

Pre operacije obavezna je konsultacija sa hirurgom o mogućnostima i očekivanjima.

Prilikom razgovora sa lekarom, obavezno napomenite ukoliko bolujete od nekih bolesti ili uzimate redovnu terapiju, posebno antikoagulantne lekove (sprečavaju zgrušavanje krvi).

Intervencija se radi u opštoj anesteziji, tako da je potrebna detaljnija preoperativna priprema, o čemu će Vas informisati lekar.

Hirurško smanjenje dojki obavlja se tako što lekar pravi rez oko bradavice i ispod dojki, nakon čega se uklanja višak tkiva.

Položaj bradavice i areole eventualno se može izmeniti ukoliko za tim postoji potreba.

Po proceni lekara, može se plasirati kateter za drenažu.

Oporavak

Prve 2 nedelje nakon intervencije mogu se javiti otok ili modrice u predelu grudi, bol ili osetljivost na mestu intervencije, kao i utrnulost.

Možda će biti potrebno da neko vreme nakon operacije nosite specijalni grudnjak.

Izbegavajte teške fizičke aktivnosti i naprezanje, savijanje, podizanje.

Previjanje rane i skidanje konaca obavlja se u dogovoru sa lekarom.

Potencijalni rizici

Komplikacije su retke, ali kao i svaka hirurška operacija, i ova nosi rizik od krvarenja, infekcije ili neželjene reakcije na anestetik. Eventualne komplikacije su i neadekvatan ožiljak, gubitak osećaja na bradavicama ili koži dojki i asimetrija dojki.

Zakazivanje