Stres inkontinencija je stanje koje se češće sreće kod ženske populacije, a karakteriše se spontanim curenjem urina pri ustajanju, kašljanju, fizičkom naprezanju, usled neadekvatnog položaja uretre odnosno mokraćne cevi.

Ukoliko konzervativne metode lečenja ne daju adekvatne rezultate, nakon što je detaljnim dijagnostičkim pretragama potvrđena stres inkontinencija, lekar specijalista urologije postavlja indikaciju za operativan vid tretmana.

Pre same intervencije naše medicinsko osoblje će Vas obavestiti o adekvatnoj pripremi.
Savremena metoda koja daje dobre rezultate je poznata još i pod nazivom “stavljanje traka”. Izvodi se u anesteziji i traje relativno kratko. Najčešće se dan pre intervencije vrši prijem u bolnicu, kada se sprovodi neposredna preoperativna priprema.

Intervencija se izvodi tako što se potporne trake plasiraju u cilju podizanja i držanja opuštene uretre. Tačan pristup određuje sam lekar na osnovu detaljnog pregleda i procene opšteg stanja pacijenta.
Nakon intervencije se plasira urinarni kateter koji se evakuiše najčešće sutradan, kada pacijent počinje spontano da mokri.
Osoba nakon intervencije može osećati blagu nelagodnost koja spontano prolazi za par dana. Period potpunog oporavka je individualan i najčešće iznosi nedelju do dve dana.

Komplikacije prilikom ove intervencije su retke, ali se eventualno mogu javiti nemogućnost spontanog mokrenja, kada je potrebno ponovo plasirati urinarni kateter. Osim ove komplikacije, izuzetno retko se mogu javiti jak bol, povišena telesna temperatura ili krvarenje kada je potrebno javiti se lekaru.

Takođe, svaka operacija stres inkontinencije ima svoj „rok trajanja“. Kako žena stari, njena tkiva gube na snazi. Oko 10 do 15 godina nakon plasiranja „trake” skoro polovina žena dobije neki oblik inkontinencije. Zato sa operacijom ne treba žuriti, ali ni bespotrebno je odlagati.

Cenovnik

 • Pane 1

 • Pane 2

 • Prof. dr med. Zoran Džamić

  Prof. dr med. Zoran Džamić

      urolog

  Biografija

 • ass. dr med. Boris Kajmaković

  ass. dr med.
  Boris Kajmaković

      urolog

  Biografija

 • dr med. Aleksandar Supić

  dr med. Aleksandar Supić

      urolog

  Biografija

 • dr med. Goran Savić

  dr med. Goran Savić

  urolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad