• Zašto imam tragove sveže, crvene krvi u stolici?

  Ukoliko ste primetili tragove sveže, crvene krvi u stolici, to je najverovatnije znak da imate hemoroide.
  Prvi korak je da uradite pregled stolice na okultno krvarenje i da se utvrdi da li u stolici postoje tragove i stare krvi iz digestivnog trakta. Neophodno je odete na pregled gastroenetrologa sa tim analizama i najverovatnije uradite kolonoskopski pregled.

 • Boli me stomak. Šta da radim?

  Ukoliko imate bol u stomaku potrebno je da dođete na lekarski pregled kako bi se ustanovilo poreklo bola. Bol moze poticati od unutrasnjih organa dok kod žena može biti ginekološkog ili urološkog porekla. Vrlo često je potreban i ultrazvučni pregled abdomena kao i laboratorijske analize krvi i urina.
 • Šta da radim ako imam upaljene, bolne ili hemoroide koji krvare?

  Upaljeni, bolni i hemoroidi koji krvare su čest problem. Prvi korak ka ozdravljenju je pregled kod hirurga proktologa koji će sanirati upalu, dati medikamentoznu terapiju kao i razmotriti mogućnost i potrebu hirurškog lečenja hemoroida.
 • Zašto osećam vrtoglavicu?

  Vrtoglavice mogu biti uzrokovane variranjem krvnog pritiska u najvećem broju slučajeva. Uzrok takođe mogu biti problemi centra za ravnotežu i srednjeg uva ili okoštavanje vratnog dela kičme. U svakom slučaju potreban je pregled neurologa i dodatna dijagnostika.
 • Već par nedelja osećam bol ispod desnog rebarnog luka, povremeno praćen mučninom. Koje preglede savetujete da obavim za date simptome?

  Potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku sa biohemijom i ultrazvučni pregled abdomena. Sa rezultatima iz laboratorije i tumačenjem ultrazvuka, zakažite pregled kod opšteg hirurga.
 • Zbog čega nastaju infekcije mokraćnih puteva i šta treba učiniti da se iste spreče?

  Zbog specifičnosti građe ovog dela tela, odnosno blizine mokraćnog otvora, vagine i anusa kod žena, infekcije mokraćnih puteva (cistitis) najčešće izazivaju bakterije poreklom iz creva od kojih je najpoznatija Esherichia coli ITALIC.
  Simptomi koji se najčešće javljaju su otežano mokrenje praćeno bolom i peckanjem, a nije redak simptom pojava krvi u urinu. Preporučuje se laboratorijska analiza urina i urinokulture. Nakon izolovanja uzročnika infekcije i antibiograma, propisuje se antibiotska terapija. Preporučuje se povećan unos tečnosti i čaja od brusnice uz povećan unos vitamina C. Posebno treba obratiti pažnju na higijenu ove regije.
 • U poslednje vreme imam česte glavobolje u čeonom delu glave, kao i pojačan umor. Bioritam i režim ishrane nisu promenjeni i spavam po osam sati svako veče. Koje preglede mi savetujete da obavim?

  Savetujemo Vam da uradite laboratorijsku analize – kompletnu krvnu sliku i nivo gvoždja iz krvi. Nakon dobijenih rezultata preporučujemo pregled kod hematologa ili neurologa.

Postavite nam pitanje

Vaše ime i prezime

Vaš Email

Vaše pitanje