Alergija na hladnoću je izazvana delovanjem hladne vode, vetra ili predmeta. Delovi tela koji su najviše pogođeni su oni koji su najizloženiji uticaju hladnoće, a to su lice, ruke, noge. Uzrok alergije na hladnoću nije u potpunosti objašnjen. Neki ljudi imaju isuviše osetljivu kožu, bilo da je to zbog naslednog faktora ili je prouzrokovano virusom ili drugom bolešću. Izloženost hladnoći oslobađa histamin i druge medijatore imunog sistema u kožu što dovodi do crvenila, svraba i ostalih simptoma.

Alergija na hladnoću može da počne ubrzo nakon što je koža izložena hladnoći. Simptomi mogu nastati vrlo brzo, već nakon nekoliko minuta, ali se i vrlo brzo povlače kada se osoba izložena regija utopli. Najčešći slučajevi alergije na hladnoću javljaju se kada je koža izložena temperaturama nižim od 4-5 stepeni. Simptomi koji se najčešće pojavljuju su sledeći:

 • Crvenilo, svrab i osip na mestu koje je izloženo hladnoći

 • Oticanje ruku prilikom držanja hladnih predmeta

 • Oticanje usana prilikom unošenja hladne hrane

U težim oblicima može se javiti oticanje jezika i grla, i dovesti do gušenja. Takođe, može pojaviti nesvestica, ubrzan rad srca, ali i oticanje udova ili celog tela.

Alergija na hladnoću nije opasna po život, osim u težim oblicima kada je praćena gušenjem, ali to nije čest slučaj. Simptomi najčešće prolaze spontano, utopljavanjem tj. sklanjanjem od izvora hladnoće.

Lečenje alergije na hladnoću podrazumeva izbegavanje hladnoće, kada god je to moguće. Lekar vam može preporučiti blagu terapiju koja sadrži antihistaminike, a koji se koriste pre izlaganja niskim temperaturama, sa ciljem da se alergijske reakcije na zimu ublaže. Osim uzimanja lekova koje je naš alergolog propisao, za zaštitu od hladnoće namažite lice i ruke hidratantnom kremom, koristite balzam za usne pre izlaska iz kuće, nosite šal, kapu i obavezno tople rukavice, tople čarape i tople pantalone. Delovi kože koji nisu dovoljno zaštićeni toplom garderobom, mogu imati jake alergijske reakcije.

Eksperti eksperti

Prof. dr

Aleksandra Prelić Popadić

Specijalista interne medicine

Alergolog

dr

Dimitrije Dimitrijev

Specijalista interne medicine

Alergolog

Cenovnik

Specijalistički pregledi

 • Pregled specijaliste

  6.000,00

 • Kontrolni pregled specijaliste

  do 15 dana

  5.400,00

 • Pregled profesora

  6.400,00

 • Kontrolni pregled profesora

  do 15 dana

  6.000,00

 • Pregled kod specijaliste noću

  8.400,00