Open/Close Menu Savremeno opremljena Opšta bolnica „Aurora“ pruža pacijentima pristup vrhunskim stručnjacima, najbolju negu i maksimalnu udobnost na putu ka ozdravljenju.

Dr Maja Marković, lekar Opšte bolnice „Aurora“ održala je 13. januara 2019. godine predavanje o prevenciji respiratornih infekcija i gripa zaposlenima u kompaniji Grundfos u Inđiji. Preko 300 zaposlenih ove međunarodne kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom cirkularnih i industrijskih pumpi edukovalo se o prvim simptomima, prevenciji i zaštiti protiv gripa i najčešćih respiratornih infekcija (prehlada).

Grip i prehlada su zarazne infekcije disajnih puteva – respiratorne infekcije, koje se lako i brzo prenose sa osbe na osobu kapljičnim putem – kijanjem, kašljanjem, tokom razgovora ili rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem.

Grip izaziva virus influenze i ima više tipova: A, B, C. Virus influenze ima tendenciju stvaranja epidemija i pandemija zbog svoje sklonosti ka mutacijama, što za rezultat ima formiranje novih podtipova virusa, čineći ga nestabilnim i vrlo promenljivim virusom u životnoj okolini.

Simptomi gripa počinju naglo, najčešće nakon 1-2 dana od kontakta sa virusom i obuhvataju visoku temperaturu, glavobolju, izraženu slabost i malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima, suv kašalj. Ukoliko se ne leči adekvatno, mogu se razviti teške komplikacije poput pogoršanja osnovne bolesti (hipertenzije, astme…), teške dehidracije, zapaljenja pluća, miokarditisa do septičnog šoka.

Prehlada je najčešća respiratorna infekcija koju može izazvati više vrsta virusa. Odlikuje je postepen početak, blago povišena telesna temperatura, kijanje, curenje iz nosa, kašljanje i traje obično oko nedelju dana. Simptomi se mogu intenzivirati ukoliko se prehlada iskomplikuje bakterijskom infekcijom.

Mere kojima možemo zaštiti sebe i druge od prehlade i gripa su: redovno pranje ruku, upotreba maramica prilikom kijanja i kašljanja i njihovo bacanje odmah nakon upotrebe, izbegavanje kontakta sa drugim ljudima tokom infekcije, češće provetravanje prostorija, prestanak konzumacije cigareta, jačanje imunog sistema i pravovremeno javljanje lekaru.

Specifična i najefikasnija mera zaštite protiv gripa jeste vakcina, koja se preporučuje kod rizičnih grupa – hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, osobe koje borave u velikim kolektivima ili na radnim mestima sa povećanim rizikom.

Pre vakcinacije je neophodan lekarski pregled kako bi se dala saglasnost za vakcinaciju imajući u vidu da je ona u određenim slučajevima kontraindikovana: kod osoba u akutnoj infekciji, alergičnih na jaja i pileće proteine, kod osoba koje su ranije imale alergijsku reakciju na vakcinu protiv gripa, kod trudnica u prvom trimestru i dece mlađe od 6 meseci.

CategoryVesti

© Copyright. Opšta Bolnica „Aurora” 2018 All rights reserved.
Reg # 5-1149-00. Privredni sud Beograd.