Tokom prve polovine maja dr med. Jelena Stamenković, lekar opšte medicine u bolnici „Aurora“, održala je veoma zanimljivo i korisno predavanje zaposlenima kompanije „Grundfos“ iz Inđije. Predavanju je prisustvovalo preko 300 ljudi zaposlenih u ovoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom pumpi i pumpnih rešenja.

Tema predavanja bila je vrlo aktuelna – „Ergonomija”. Pažnju svetske javnosti ova nauka koja se bavi proučavanjem interakcija između čoveka i mašina, tačnije prilagođavanju mašina ljudskom okruženju, privukla je zahvaljujući problemima savremenog društva koje nas je iz prirode naglo odvuklo u kancelarije. Ovaj prelaz uzrokovao je nove vrste problema koji mogu imati veliki uticaj na naše zdravlje i kvalitet svakodnevnog života.
Problemi koji dosta utiču na kičmu i mogu ostaviti ozbiljne posledice nastaju pogrešnim sedenjem za kompjuterskim stolom, dugotrajnim upravljanjem automobilom i nepravilnim saginjanjem. Kičma ’nosi’ tri vrlo važne uloge u našem organizmu – statičku (prenos težine sa gornjeg dela tela na karlicu i udove), mehaničku (pokretljivost pršljena) i dinamičku odnosno zaštitnu (štiti kičmenu moždinu). Usled nepravilnih položaja najčešće nastaju poremećaji kičmenog stuba poput lordoze (povećana iskrivljenost lumbalnog dela kičme), kifoze (pogrbljenost leđa) i skolioze (iskrivljenost kičme u stranu), kao i lumbalni sindrom i diskus hernia. Među dodatne nuspojave koje ovi problemi mogu izazovu, spadaju glavobolja, problemi sa spavanjem, raspoloženjem, malaksalost, visok krvni pritisak, kompresija nerava i oštećenje hrskavice zglobova.

Zato je od velikog značaja da svoje radno okruženje ali i uslove u svakodnevnom životu prilagodimo našem telu kako bismo ove probleme izbegli. Osim pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti potrebno je poštovati pravila prilikom sedenja za računarom, sedenja u automobilu, podizanja tereta i sličnih situacija o kojima zapravo, ne razmišljamo.

U okviru predavanja, dr Stamenković demonstrirala je na primerima pravilno postupanje u navedenim situacijama. Takođe je istakla da poštovanje i primena pravila kako u radnom prostoru, tako i u određenim situacijama, kao i primena standarda iz Pravilnika o bezbednosti i zaštiti na radu, sprečavaju pojavu savremenih bolesti, koje bitno utiču na kvalitet života.

CategoryVesti

© Copyright. Opšta Bolnica „Aurora” 2018 All rights reserved.
Reg # 5-1149-00. Privredni sud Beograd.