PATCH test je dijagnostički test koji se radi kada postoji sumnja na kontaktni dermatitis – alergije. Ovim testom se može utvrditi koja je supstanca uzrok nastanka alergije.

Priprema

Ukoliko uzimate redovnu terapiju, neophodna je konsultacija sa lekarom, posebno ako koristite lekove kao što su Rinasek, Fervex, Aerius, Claritin, Xyzal, Clarinase, Dexason, Lemod, Urbason, Pronison, Nyripan.

Pre izvođenja PATCH testa trebalo bi da prekinete sa uzimanjem pomenutih lekova na određeno vreme jer mogu uticati na preciznost rezultata.

Način izvođenja

Ovaj dijagnostički test podrazumeva dva dolaska u našu ustanovu.

Prilikom prve posete, na kožu (obično leđa) stavljaju se flasteri sa supstancama za koje se podozreva da izazivaju kontaktni dermatitis, a druga poseta je nakon 48 h, kako bi se analizirala reakcija na koži.

Potencijalni rizici

Komplikacije koje mogu nastati prilikom testiranja obuhvataju reakciju koja traje nekoliko nedelja. Takođe se može javiti i reakcija kože na supstance na koje dotad niste reagovali, čak i nakon 10 dana.

Zahvaćenost celokupne kože leđa alergijskom reakcijom eventualno se javlja kod pojedinih osoba u vidu lažno pozitivne reakcije na većinu supstanci, kao i kod osoba koje ispitivanje vrše u fazi aktivnog dermatitisa.

Takođe, iako veoma retko, može se pojaviti alergija na materijal od kog je sačinjen flaster.

Cenovnik

  • PATCH TEST

    USLUGA CENA
    PATCH TEST 15 000
    Usluga obuhvata izvođenje PATCH testa i izdavanje rezultata. Pregled lekara se naplaćuje po postojećem cenovniku.

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad