Kolonoskopija je endoskopska procedura koja omogućava pregled debelog creva i završnog dela tankog creva pomoću instrumenta u obliku sonde – kolonoskopa.

Kada se radi?

Kolonoskopija se radi:
 • u cilju otkrivanja uzroka bola u stomaku
 • kod pojave krvi u stolici
 • kod dugotrajnog zatvora ili proliva
 • u cilju dijagnostikovanja promena u vidu tumora
 • u cilju uzimanja uzorka za histopatološku analizu
 • u terapijske svrhe (radi uklanjanja polipa)

Priprema

Priprema u većini slučajeva počinje dan-dva pre pregleda i neophodno je da isplanirate svoje obaveze kako biste bili blizu toaleta.

Dan pre pregleda preporučuje se tečna dijeta, to jest izbegavanje čvrste hrane. Tokom pripreme se obično koristi lek Fortrans, koji se uzima na sledeći način: dan pre pregleda dve kesice Fortrans praška rastvore se u 2 litra vode, i ispijaju se ujutru, u periodu od 10 h do 12 h. Pražnjenje debelog creva počinje 1-2 sata nakon što ste popili Fortrans. U 18 h rastvorite još dve kesice Fortrans praška u 2 litra vode i pijte tokom naredna 2 sata.

Ukoliko uzimate insulin, oralnu antidijabetičnu terapiju ili antikoagulantne lekove, konsultujte se sa lekarom.

Način izvođenja

Pregled se izvodi uz pomoć kolonoskopa, koji na svom vrhu ima kameru. Kolonoskop se uvodi kroz zadnji deo debelog creva do ušća tankog creva u debelo. Prilikom pregleda se može uzeti uzorak tkiva za histopatološku analizu.

Kolonoskopija se obavlja u lokalnoj ili kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Pregled u lokalnoj anesteziji nije bolan, ali može biti neprijatan.

Posle procedure, možda ćete osećati naduvenost ili ispuštati gasove (ovi simptomi prolaze nakon nekoliko sati). Čajevi i voda se mogu piti nakon 2 sata, a onda možete pojesti lagan obrok. Ukoliko se posle intervencije pojavi jak bol u stomaku, temperatura veća od 38º C ili jače krvarenje, odmah se obratite našem medicinskom timu.

Preporuka je da na ovu intervenciju dođete u pratnji i da se nakon intervencije odmarate, da ne upravljate motornim vozilom.

Pregled traje 30-45 minuta.

Potencijalni rizici

Eventualni rizici mogu biti: alergijska reakcija na anestetik, krvarenje sa mesta sa kog je uzeto tkivo za biopsiju ili sa mesta sa kog je uklonjen polip, povreda zida debelog creva (perforacija) instrumentom.

Cenovnik

 • KOLONOSKOPIJA

  USLUGA CENA
  Kolonoskopija 20 000
  Usluga obuhvata izvođenje kolonoskopije. Period oporavka je u dnevnoj bolnici.Cena histopatološke analize ukoliko se radi, i izdavanje rezultata, naplaćuje se posebno.
 • KOLONOSKOPIJA U ANESTEZIJI

  USLUGA CENA
  Kolonoskopija u anesteziji 32 000
  Usluga obuhvata izvođenje kolonoskopije u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Period oporavka je u dnevnoj bolnici.Cena histopatološke analize ukoliko se radi, i izdavanje rezultata, naplaćuje se posebno.
 • Prof. dr Dragan Tomić

  Prof. dr Dragan Tomić

  internista, gastroenterolog

  Biografija

 • Mr sci. med. dr Miroslav Đurašinović

  Mr sci. med. dr  Miroslav Đurašinović

      internista, gastroenterolog

  Biografija

 • Dr med. Milan Špuran

  Dr med. Milan Špuran

      internista, gastroenterolog

  Biografija

 • Mr sci. med. dr Lena Martinović

  Mr sci. med. dr
  Lena Martinović

      internista, gastroenterolog

  Biografija

 • Doc. dr Dragana Mijač

  Doc. dr
  Dragana Mijač

      internista, gastroenterolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad