Histerosalpingografija (HSG) je rendgenska dijagnostička metoda pomoću koje se ispituju materica i jajovodi. Obično se radi u prvoj polovini menstrualnog ciklusa.

Kada se radi?

HSG se radi u cilju ispitivanja prohodnosti kanala grlića materice, unutrašnjosti materice i jajovoda.

Priprema

Obavestite lekara ukoliko imate problema sa bubrezima, alergiju na kontrastno sredstvo ili druge tegobe. U konsultaciji sa ginekologom možete koristiti lekove protiv bolova ili antibiotike.

Način izvođenja

Histerosalpingografija se obavlja na ginekološkom stolu.

Prvo se uvodi spekulum u vaginu do grlića materice, nakon čega se čisti grlić i uvodi kateter u cervikalni kanal. Spekulum se uklanja i pacijentkinja se postavlja ispod rendgenskog aparata. U kateter se ubrizgava kontrastno sredstvo i prave se rendgenski snimci. Kateter se uklanja nakon što se snimanje završi.

Ubrizgavanje kontrastnog sredstva može izazvati grčeve.

Ovaj pregled traje oko 30 minuta.

Nakon pregleda

Na pregled dođite u pratnji, jer kod nekih pacijentkinja ova procedura može izazvati neprijatnost i nelagodnost te im mogu biti potrebna pomoć i podrška. Nakon pregleda moći ćete da se vratite uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Ukoliko primetite vaginalni sekret neprijatnog mirisa, povraćate, osećate nesvesticu, jak bol u stomaku ili imate pojačano vaginalno krvarenje, odmah se obratite našem medicinskom timu.

Potencijalni rizici

HSG je bezbedna dijagnostička metoda i komplikacije su veoma retke. Ponekad se mogu javiti alergijske reakcije na kontrastno sredstvo, povrede materice ili infekcije.

Cenovnik

 • HISTEROSALPINGOGRAFIJA (HSG)

  USLUGA CENA
  Histerosalpingografija (HSG) 30 000
  Usluga obuhvata izvođenje procedure u lokalnoj anesteziji. Pregled lekara i laboratorijske analize za pripremu pred intervenciju se naplaćuju po postojećem cenovniku.
 • HISTEROSALPINGOGRAFIJA (HSG) U ANALGOSEDACIJI

  USLUGA CENA
  Histerosalpingografija (HSG) u analgosedaciji 40 000
  Usluga obuhvata izvođenje procedure u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Pregled lekara i laboratorijske analize za pripremu pred intervenciju se naplaćuju po postojećem cenovniku.
 • Ass. dr sci. med. Rastko Maglić

  mr sci. med. dr  Rastko Maglić

      ginekolog

  Biografija

 • Prim. dr med. Ivan Bojović

  Prim. dr med. Ivan Bojović

      ginekolog

  Biografija

 • dr med. Luka Anđelić

  dr med. Luka Anđelić

      specijalista ginekologije

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad