HyCoSy (histerosalpingo-kontrastna sonografija ili hikosi) predstavlja neinvazivnu ginekološku dijagnostičku proceduru kojom se utvđuje prohodnost jajovoda, u cilju ispitivanja i lečenja steriliteta.

Kada se radi?

HyCoSy se radi prvenstveno u cilju ispitivanja steriliteta, odnosno provere prohodnosti jajovoda, koji je najčešći uzrok neplodnosti kod žena.

Osim toga, koristi se kod ispitivanja oštećenja jajovoda i dijagnostikovanja promena u materičnoj šupljini i zidu materice – mioma, polipa itd. Ovom metodom se sa velikom uspešnošću otkrivaju miomi i procenjuje njihov stadijum.

Priprema

Pre ove intervencije potrebno je uraditi vaginalni i cervikalni bris, laboratorijsku analizu krvi i urina.

Način izvođenja

Intervencija se izvodi u ginekološkom položaju. Lekar prvo plasira spekulum kako bi uočio grlić materice, zatim dezinfikuje grlić.

Kroz grlić se u unutrašnjost materice plasira tanak kateter i kroz njega se ubrizga fiziološki rastvor ili gel koji služi kao kontrastno sredstvo.

Pomoću ultrazvuka se prati protok tečnosti kroz materičnu šupljinu i uočava eventualna abnormalnost.

Metoda je bezbolna, bezbedna, bez zračenja, traje do 30 minuta.

Oporavak

Nakon ovog postupka nema većih posledica, ali je poželjno da se odmorite nekih deset minuta, neposredno po završetku hikosija.

S obzirom na to da se procedura obavlja ambulantno – ne ostajete u bolnici. Potrebno je da uz sebe imate higijenski uložak zbog mogućeg odliva tečnosti.

Ukoliko se pojavi vaginalni sekret, obilan, dugog trajanja i neprijatnog mirisa, povišena telesna temperatura ili krvarenje, odmah se javite našem medicinskom timu.

 • Ass. dr sci. med. Rastko Maglić

  mr sci. med.
  dr Rastko Maglić

      ginekolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Cenovnik

 • HyCoSy

  USLUGA CENA
  HyCoSy 20 000
  Usluga obuhvata izvođenje procedure u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Pregled lekara i laboratorijske analize za pripremu pred intervenciju se naplaćuju po postojećem cenovniku.
 • HyCoSy u analgosedaciji

  USLUGA CENA
  HyCoSy u analgosedaciji 40 000
  Usluga obuhvata izvođenje procedure u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji i mišljenje lekara. Priprema za intervenciju se naplaćuje po postojećem cenovniku.
Nazad