TEST OPTEREĆENJA I STRES-EHO SRCA

Ergometrija ili test opterećenja srca jeste neinvazivna dijagnostička metoda kojom se utvrđuju koronarna bolest srca, aritmije, ali može biti korisna i u praćenju efikasnosti terapije.

Osim u slučaju sumnje na patološka stanja, ergometrija se radi i kod sportista.

Priprema za pregled

Ukoliko ste na terapiji lekovima, potrebno je da se konsultujete sa lekarom, s obzirom na to da se određeni lekovi izostavljaju u određeno vreme pre testa opterećenja srca (beta blokatori 48 h pre pregleda, koronarni dilatatori na dan pregleda itd).

Osobe koje nisu bile na pregledu kod kardiologa više od mesec dana pre samog testa treba da obave pregled sa ultrazvukom srca ili da imaju u svojoj medicinskoj dokumentaciji izveštaj ultrazvuka srca koji nije stariji od 6 meseci.

Na dan pregleda ili jedan dan ranije potrebno je uraditi nivo kalijuma u serumu.

Dva do tri sata ranije preporučuje se lagan obrok kako bi se izbegao pad šećera prilikom pregleda.

Dijabetičarima se pre ergometrije savetuje obrok i uzimanje redovne oralne terapije, a ukoliko koriste insulin, konsultacija sa lekarom, pošto se u tom slučaju doza insulina smanjuje za 2-4 IJ.

Pre testa se ne preporučuju kofeinski napici – kafa, čajevi, koka-kola, a savetuje se i prestanak konzumacije cigareta.

Na pregled je neophodno doći odmoran i naspavan. Poneti laku obuću i odeću. U dogovoru sa lekarom pripremiti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Način izvođenja pregleda

Može se raditi na biciklu ili pokretnoj traci. Sastoji se iz više stepeni opterećenja, a svaki stepen traje oko 3 minuta.

Za vreme testa potrebno je da slušate instrukcije lekara.

Sve vreme trajanja pregleda prati se EKG, na osnovu kog se registruju promene rada srca tokom kretanja na traci/biciklu pod različitim stepenima opterećenja (hod, brži hod itd).

Pored rada srca, mere se potrošnja kiseonika, puls i krvni pritisak.

Takođe, prate se subjektivni osećaji pacijenta.

Prilikom izvođenja testa, u retkim situacijama mogu se javiti otežano disanje, bol u grudima, preznojavanje, zamor, bolovi u nogama, vrtoglavica. Tada se test prekida i tumači se shodno dotadašnjim rezultatima.

STRES-EHO SRCA

Stres-ehokardiografija predstavlja izlaganje doziranom fizičkom opterećenju ili primenu određenih medikamenata – dipiridamola ili dobutamina – u cilju procene snabdevenosti srčanog mišića krvlju.

Kontinuirano se prate srčana frekvencija, krvni pritisak i EKG.

Nakon ERGO testa ili nakon primene pomenutih medikamenata, radi se UZ srca, kojim se posmatra pokretljivost zidova srčanih šupljina i protok krvi kroz krvne sudove.

Cenovnik

 • ERGOMETRIJA (TEST OPTEREĆENJA SRCA)

  USLUGA CENA
  Ergometrija (Test opterećenja srca) 10 000
  Usluga obuhvata izvođenje testa opterećenja i izdavanje rezultata. Pregled lekara ukoliko je potreban, naplaćuje se po cenovniku – 6 400 rsd.
 • STRES EHOKARDIOGRAFIJA

  USLUGA CENA
  Stres ehokardiografija 15 500
  Usluga obuhvata izvođenje testa i izdavanje rezultata. Pregled lekara se naplaćuje po cenovniku – 6 400 rsd.
 • dr med. Danijela Vraneš

  dr med. Danijela Vraneš

      kardiolog

  Biografija

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:
Nazad