Lumbalna punkcija je procedura uzimanja male količine moždane tečnosti (likvora) iz slabinskog (lumbalnog) dela kanala kičme, posle čega se uzorak šalje na laboratorijsku analizu.

Kada se radi?

Lumbalna punkcija se radi kada postoji sumnja na zapaljenje moždanih ovojnica (meningitis) ili moždanog tkiva, krvarenja ispod moždanih ovojnica, ali i u cilju aplikacije nekih lekova i kontrasta u toku mijelografije, tj. rendgenskog snimanja kičmene moždine.

Priprema

Konsultacija sa lekarom je neophodna ukoliko uzimate neku redovnu terapiju, posebno antikoagulantne lekove (sprečavaju zgrušavanje krvi), ili imate alergiju na neke lekove.

Način izvođenja

Radi se u ležećem položaju, na boku, sa nogama savijenim u kolenima i primaknutim ka grudima. Može se raditi i u sedećem položaju, kada je pacijent nagnut napred.

Tankom šupljom iglom se ulazi kroz prostor između dva kičmena pršljena u kičmeni kanal, pri čemu možete osetiti lagan pritisak.

U zavisnosti od razloga iz kog se punkcija obavlja, lekar uzima malu količinu likvora ili aplikuje lek/kontrast.

Kada se punkcija završi, igla se izvadi, a mesto uboda se zaštiti gazom i zavojem.

Ova procedura traje oko 30 minuta.

Nakon lumbalne punkcije

Nakon punkcije se savetuje odmor i izbegavanje fizičkog napora. U konsultaciji sa lekarom možete uzeti analgetik ukoliko osećate glavobolju ili bol u leđima.

Potencijalni rizici

Glavobolja se javlja često nakon lumbalne punkcije i obično počinje nekoliko sati do dva dana nakon postupka. Može biti praćena mučninom, povraćanjem i vrtoglavicom, a smiruje se u ležećem položaju. Može trajati nekoliko sati do nedelju dana. Osim glavobolje, eventualno se javlja i nelagodnost ili bol u leđima, retko krvarenje i hernijacija mozga (pomeranje delova mozga).

Kontaktirajte nas

Putem telefona:

Ili nam pošaljite poruku popunjavanjem polja ispod:




Cenovnik

  • LUMBALNA PUNKCIJA

    USLUGA CENA
    Lumbalna punkcija 15 000
    Usluga obuhvata izvođenje lumbalne punkcije. Laboratorijska analiza uzorka likvora i pregled se naplaćuju po postojećem cenovniku.
Nazad