U okviru Centra za hirurgiju gojaznosti Opšte bolnice „Aurora“, prof. dr Miroslav Ilić, jedan od naših vodećih stručnjaka iz oblasti barijatrijske hirurgije sa bogatim iskustvom u regionu i šire, izveo je 10. septembra prvu laparaskopsku „rukavnu“ želudačnu resekciju, poznatu i kao gastric sleeve.

Ova procedura hirurški smanjuje stomak na otprilike 1/10 njegove veličine i time drastično smanjuje potrebu za prekomernim unosom hrane. Osećaj sitosti se javlja mnogo brže, što rezultuje dugoročnim gubitkom težine. Zove se „rukavna“, odnosno sleeve procedura zbog novog oblika želuca koji podseća na bananu ili rukav. Činjenica da se izvodi minimalno invanzivno (laparaskopski) vrlo je povoljna po pacijenta jer umnogome smanjuje rizik od postoperativnih komplikacija i infekcija, te je i sam oporavak brži.

Pacijent prof. dr Ilića bio je muškarac 30-tih godina, težine 170 kg, koji se od ranog detinjstva mučio sa gojaznošću. Kao posledica prekomerne težine, pojavili su se mnogi pridruženi zdravstveni problemi. Dosadašnja obraćanja lekarima i nutricionistima nisu dala zadovoljavajuće rezultate, jer su se izgubljeni kilogrami uvek vraćali. Kada je shvatio da prekomerna kilaža nije pitanje estetike, već zdravlja i kvaliteta života, pacijent se obratio prof. dr Iliću. Njegov body mass index (BMI) je bio 53kg/m2 – dosta preko 35 kg/m2 kada se ova vrsta operacija preporučuje.

Posle konsultacije sa doktorom i opsežne preoperativne pripreme, koja je kod ove vrste pacijenata od krucijalnog značaja, pacijent se podvrgao operaciji. Operativni tim, predvođen prof. dr Miroslavom Ilićem izveo je intervenciju po planu. Već šest dana posle intervencije, videli su se rezultati – parametri pridruženih bolesti su se stabilizovali, apetit i želja za hranom su se smanjili!

Naravno, kod ove vrste pacijenata i intervencija, postoperativno praćenje je od velikog značaja kako bi se postigli najbolji rezultati. Osim kontrolnih pregleda kod hirurga, tu je još i pridržavanje plana ishrane pod kontrolom nutricioniste – prvih 15 dana tečna, potom dve nedelje kašaste ishrane pa personalizovani plan napravljen uz saradnju sa doktorima.

Najvažnije je da se pacijent oseća dobro, da je zadovoljan intervencijom i celokupnim iskustvom, kao i rezultatima koje svaki dan vidi. Nama je posebno drago da smo otvorili novo poglavlje u razvoju hirurgije u našoj bolnici, u saradnji sa najvećim stručnjacima i uz pomoć savremene medicinske tehnike.

CategoryVesti

© Copyright. Opšta Bolnica „Aurora” 2018 All rights reserved.
Reg # 5-1149-00. Privredni sud Beograd.