Dr Lidija Jevđić, kardiolog i vođa tima Centra za srce koji funkcioniše u okviru Opšte Bolnice „Aurora”, prisustvovala je sredinom aprila petom po redu World Heart kongresu koji se održavao u holandskom gradu Amsterdam.

Na Kongresu je bilo okupljeno više od osamdeset svetskih stručnjaka iz oblasti kardiologije koji su tokom trideset naučnih sesija predstavili preko dve stotine najnovijih stručnih radova. Tom prilikom naša dr Jevđić predstavila je rad pod nazivom „Uticaj indeksa telesne mase (BMI) kod trudnica na razvoj  preeklampsije, način završavanja trudnoće i porođajnu težinu novorođenčeta”.

Ovaj rad, koji je nastao kao rezultat petnaestogodišnjeg praćenja i lečenja trudnica, bavi se temom koja je vrlo aktuelna u celom svetu zbog opšte epidemije gojaznosti, ali i zbog potrebe podizanja svesti među ženama o značaju kardiološke preventive i edukaciji o simptomima oboljenja ove vrste. Zato i ne čudi činjenica da je kod mnogih trudnica uočen visok indeks telesne mase (BMI). Gojaznost tokom trudnoće smatra se visokorizičnim stanjem, jer je povezana sa mnogim komplikacijama po majku ali i dete. Rad prikazuje odnos BMI indeksa na razvoj preeklampsije, ali i njegov uticaj na završavanje trudnoće i porođajnu težinu novorođenčeta.

Ispitivanje je izvršeno na uzorku od 2 100 trudnica koje su bile na internističkim pregledima. Trudnice su svrstane u tri grupe na osnovu njihovog BMI indeksa: trudnice sa normalnom ili prekomernom telesnom težinom i one koje su gojazne. Zaključak ovog istraživanja je pokazao da povećan BMI indeks ima uticaj na pojavu preeklampsije i smanjene porođajne težine novorođenčeta, ali takođe i da ne utiče značajno na način završavanja trudnoće.

S obzirom na aktuelnost teme i kvalitet rada dr Jevđić je dobila priznanje za najbolju usmenu prezentaciju u okviru kongresne sesije Woman’s Heart.

CategoryVesti

© Copyright. Opšta Bolnica „Aurora” 2018 All rights reserved.
Reg # 5-1149-00. Privredni sud Beograd.