Alergologija je grana medicine koja se bavi proučavanjem alergija i hipersenzitivnosti na različite činioce iz spoljšašnje sredine.

Pregled obavlja specijalista alergologije - alergolog, i traje prosečno oko 20 minuta, ali u zavisnosti od stanja pacijenta može trajati i duže. Za isti obično nije potrebna posebna priprema. Pregled obuhvata uzimanje anamnestičkih podataka od pacijenta, uvid u eventualnnu postojeću medicinsku dokumentaciju i klinički preged, nakon čega se donosi dijagnoza o postojećem stanju, daje savet ili eventualno propisuje terapija. U slučaju medicinskih indikacija, obrada se upotpunjuje alergološkim testovima.

Alergija predstavlja promenjeno, preosetljivo stanje imunog sistema pojedinih osoba na materije iz okruženja. Osnovna uloga imunog sistema je da odbrani telo od svega što je potencijalno štetno i strano, bilo da je poreklom iz unutrašnje ili spoljašnje sredine. Nekada organizam bezopasne činioce iz okoline prepoznaje kao opasne, pa zato organizam reaguje nizom burnih reakcija. Alergijа može biti nаslednа (kod osobа sа urođenom sklonošću dа nа аlergene, sа kojimа se svаkodnevno susreću u životu) i stečenа, kojа kod pojedinih osobа može nаstаti tokom životа, nаkon dugotrаjnog kontаktа sа svаkodnevnim ili novim vrstаmа аntigenа.

Ukoliko vam se pojave simptomi koji podsećaju na kijavicu (kašalj, suzenje očiju, osip na koži, gušenje itd) neposredno posle izloženosti nekom od poznatih alergena, trebalo bi da posetite alergologa koji će sprovesti niz dijagnostičkih procedura i nakon toga prepisati najbolju terapiju za vas.

Pročitajte

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandra Prelić Popadić

specijalista interne medicine

alergolog

dr Dimitrije Dimitrijev

specijalista interne medicine

alergolog

Cenovnik usluga

 • Pregled kod alergologa

  6.000,00

 • Pregled kod alergologa, profesor

  6.400,00

 • Kontrolni pregled kod alergologa

  do 15 dana

  5.400,00

 • Kontrolni pregled kod alergologa, profesor

  do 15 dana

  6.000,00