Žučna kesa je kruškolik, vrećast organ smešten ispod jetre, koji služi kao rezervoar žuči. Obzirom na današnji stil života koji podrazumeva unošenje dosta masne i začinjene hrane, vrlo je često dolazi do pojave kamenčića u žučnoj kesi. Pored toga što povećana koncentracija holesterola doprinosi nastanku kamenčića, i druga oboljenja, poput hemolitičkih, mogu uzrokovati pojavu istih.

O kalkulozi i upali žučne kese

Vrlo često prisustvo kamenčića u žučnoj kesi (kalkuloza žučne kese) prolazi asimptomatski, tako da pacijenti za njih saznaju slučajno prilikom obavljanja ultrazvučnog pregleda iz drugog razloga.

Jedan od prvih simptoma postojanja kamenčića u žučnoj kesi je bol ispod desnog rebarnog luka, koji se javlja obično oko pola sata nakon konzumiranja masne i/ili začinjene hrane ili koštunjavog voća. Napadi bolova se nazivaju bilijarnim kolikama. Bol može da se širi prema ramenu i desnoj lopatici ili kičmi, retko u pravcu grudnog koša, a pojačava se pri kretanju i dubokom kašljanju. Tokom vremena, bolovi počinju da se javljaju učestalo i imaju tendenciju da se pojačavaju, pa čak i da se javljaju spontano.

Komplikacije mogu nastati ukoliko dođe do blokade u oticanju žuči iz žučne kese ili ukoliko kamenčići napuste žučnu kesu. U poslednjem slučaju oni mogu blokirati žučne puteve koji povezuju žučnu kesu, jetru i pankreas sa dvanaestopalačnim crevom, uzrokujući zadržavanje žuči i digestivnih enzima unutar puteva, što za posledicu može imati razvoj upale pankreasa (pankreatitisa), nastanak žutice (ikterus) ili upalu glavnog žučnog puta (holangitis). Sva tri stanja potencijalno su životno ugrožavajuća.

Ipak, najčešća komplikacija kalkuloze žučne kese je njena upala (akutni holecistitis). Ista se manifestuje već pomenutim bolovima, a neretko se javlja febrilnost sa groznicom i mučnina praćena povraćanjem, pri čemu nakon izbacivanja sadržaja iz želuca ne dolazi do olakšanja. U slučaju da se upala ne leči može doći do gangrene žučne kese i njene perforacije (pucanje).

Dijagnostika

Upala žučne kese i pojava kamena u žučnoj kesi se utvrđuju najpre fizikalnim pregledom, zatim ultrazvukom i laboratorijskim analizama krvi i urina. Kod sumnje na neku od komplikacija pacijent se upućuje na pregled magnetnom rezonancom (MRCP) ili na endoskopsku retrogradnu holangiopankreatografiju (ERCP) koja se koristi kao dijagnostička metoda i kao metoda lečenja.

Lečenje

Lečenje akutne upale žučne kese se može pokušati konzervativno, tj. davanjem infuzije, analgetika i spazmolitika, zajedno sa prekidanjem unosa hrane. Definitivno rešenja predstavlja operativno lečenje u smislu uklanjanja žučne kese - holecistektomije.

U Aurori, holecistektomija se izvodi minimalno invazivno - laparoskopski, kroz 3 od 4 reza promera 0.5-1cm bez presecanja struktura prednjeg trbušnog zida. Klasičan pristup je rezervisan samo u slučaju postojanja kontraindikacija za laparoskopsku hirurgiju ili u slučaju da je nalaz takav da ne dozvoljava laparoskopsko rešavanje.

Zahvat se izvodi u opštoj anesteziji i traje do sat vremena. Pacijent u bolnici ostaje uglavnom jedan dan, nakon čega oporavak nastavlja u kućnim uslovima. Rizici od postoperativnih komplikacija su minimalni pri laparoskopskoj operaciji, a pacijenti imaju i daleko manje bolova.

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandar Simić

specijalista opšte hirurgije

Doc. dr Ognjan Skrobić

specijalista opšte hirurgije

Prof. dr Aleksandar Karamarković

specijalista opšte i digestivne hirurgije

Prof. dr Tomislav Ranđelović

specijalista opšte i digestivne hirurgije

dr Goran Vasić

specijalista opšte hirurgije

Asist. dr Miljan Milanović

specijalista opšte hirurgije

dr Igor Krdžić

specijalista opšte i kolorektalne hirurgije

Prof. dr Dejan Stevanović

specijalista opšte hirurgije

Asist. dr Dragan Basarić

specijalista opšte i digestivne hirurgije

dr Srđan Radibratović

specijalista opšte hirurgije

Pogledajte

Na korak do zdravlja - Upala žučne kese
Na korak do zdravlja - Kamenčići u žučnoj kesi
Na korak do zdravlja - Pankreatitis

Cenovnik

 • Specijalistički pregledi
 • Pregled kod hirurga

  6.000,00

  Profesor

  6.400,00

 • Kontrolni pregled kod hirurga

  5.400,00

  Profesor

  6.000,00

 • Ekspertsko mišljenje hirurga

  12.000,00

 • Navedena cena za kontrolni pregled se odnosi na pregled učinjen u roku od 15 dana u odnosu na prethodni.

 • Dijagnostika
 • Profesor

  6.400,00

 • Operacije
 • Operacije žučne kese

  Laparoskopska holecistektomija

  140.000,00 - 220.000,00

  Klasična holecistektomija

  140.000,00 - 220.000,00

  Hitna holecistektomija

  260.000,00