Alergija predstavlja promenjeno, preosetljivo stanje imunog sistema pojedinih osoba na materije iz okruženja. Osnovna uloga imunog sistema je da odbrani telo od svega što je potencijalno štetno i strano, bilo da je poreklom iz unutrašnje ili spoljašnje sredine. Nekada organizam bezopasne činioce iz okoline prepoznaje kao opasne, pa zato organizam reaguje nizom burnih reakcija. Alergijа može biti nаslednа (kod osobа sа urođenom sklonošću dа nа аlergene, sа kojimа se svаkodnevno susreću u životu) i stečenа, kojа kod pojedinih osobа može nаstаti tokom životа, nаkon dugotrаjnog kontаktа sа svаkodnevnim ili novim vrstаmа аntigenа.

Ukoliko vam se pojave simptomi koji podsećaju na kijavicu (kašalj, suzenje očiju, osip na koži, gušenje itd) neposredno posle izloženosti nekom od poznatih alergena, trebalo bi da posetite alergologa koji će sprovesti niz dijagnostičkih procedura i nakon toga prepisati najbolju terapiju za vas.

Alergološki testovi

Alergološki testovi predstavljaju vid dijagnostikovanja osetljivosti organizma pacijenta na alergene. Alergološki testovi se koriste u dijagnostici alergijskih reakcija na alergene iz vazduha, hrane i druge alergene, kod pacijenata koji imaju simptome alergijskih bolesti (alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis, bronhijalna astma, urtikarija, atopijski dermatitis i dr). Na osnovu anamneze i kliničkog pregleda, alergolog će indikovati testiranje na određenu grupu alergena.

Prick kožni test

Prick kožni test na standardne inhalacione i nutritivne alergene predstavlja osnovni alergološki test. Pomoću Prick testa se dokazuje preosetljivost (alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine i hrane. Test je bezbolan i traje oko 20-30 minuta. Prick kožni test je vrlo efikasan za testiranje ranih alergijskih reakcija, koje su posredovane antitelima, klase IgE. Ove reakcije preosetljivosti ispoljavaju se najčešće u obliku urtikarije – koprivnjače, alergijskog rinitisa i konjuktivitisa, bronhijalne astme itd.

  • Za testiranje se koriste standardni inhalacioni alergeni, prisutni u vazduhu, a koji su najčešći izazivači ranih alergijskih reakcija. Koriste se rastvori 12 najčešćih alergena kao što su polen trava, korova i drveća, zatim grinje, kućna prašina, budj, bakterije, duvanski dim, životinjska dlaka itd. Koriste se i rastvori histamina i fiziološkog rastvora koji služe kao kontrola.

  • Testiranje se izvodi tako što se na kožu unutrašnje strane podlaktice kapaljkom nanosi po jedna kap rastvora svakog alergena. Ukoliko postoji alergija na neki od testiranih alergena, na mestu na kojem je izvršen test će se posle određenog vremena pojaviti otok, svrab i crvenilo. Alergološki testovi su apsolutno bezbedni i bezbolni, budući da se testiranje vrši na maloj površini kože.

Patch kožni test

Patch kožno testiranje je metoda kojom se dokazuje alergija – preosetljivosti osobe na supstancu (alergen hapten) s kojom osoba (koža) dolazi u ponavljani kontakt i koja se ispoljava kao upala kože – kontaktni alergijski dermatitis (ekcem). Ovim testovima može se utvrditi koje supstance dovode do nastanka kontaktnog dermatitisa. Da bi se ispitivanje obavilo potrebne su bar četiri posete lekaru. Pri prvoj poseti, na kožu se postavljaju "patch-ovi" tj. flasteri koji sadrže supstance na koje se vrši ispitivanje. U polikliniku na kontrolu dolazite nakon dva dana (48 sati) i tri dana (72 sata), a nakon 96 sati skidaju se flasteri kada se očitava reakcija na koži i daje završno mišljenje.

Kada se radi epikutano Patch testiranje?

  • ako imate iznenadnu ili duže vremena prisutnu upalu kože (crvenilo, perutanje, mehurići, svrab i pečenje) oko očiju, usana, na vratu, šakama, stopalima oko pupka i dr, a koja se ponavlja i pored terapije

  • ako imate dermatitis (ekcem) kože dela ili celog tela, a ne znate da ste alergični na neku supstancu s kojom dolazite u kontakt na radnom mestu ili kod kuće (npr predmeti od metala, sredstva za ličnu higijenu, dekorativna kozmetika, guma, boje, građevinski materijal i dr)

  • ako imate dermatitis (ekcem) koji se smiruje tokom godišnjeg odmora, a pogoršava nakon povratka kući ili na posao

Priprema za testiranje - Neophodno je da prijavite sve lekove koje uzimate u redovnoj terapiji, iz razloga što određeni lekovi mogu uticati na tačnost rezultata testiranja. Potrebno je da u konsultaciji s lekarom pre ovog testa prestanete s korišćenjem:

  • Lekova protiv alergije iz grupe antihistaminika barem 5-7 dana (Aerius, Zyrtec, Claritin, Xyzal, Clarinase)

  • Kortikosteroida barem 24h (Dexason, Lemod Solu, Nyripan, Urbason, Pronison)

  • Rinasek, Fervex barem 5-7 dana