Nativna radiografija je standardna, brza, bezkontrastna i bezbolna radiološka metoda pregleda, koja uz pravu indikaciju daje puno podataka koji su odlučujući za dalji tretman pacijenta. Pomoću rentgenskih aparata i njima generisanih rentgenskih ili X-zraka, dobija se grafički prikaz željenog dela tela. Doza zračenja koju pacijent primi tokom snimanja je minimalna.

Radiografija se koristi u dijagnostici prilikom postojanja povreda, kod oboljenja koštano zglobnog sistema, kao i ispitivanja porekla bola u stomaku, gde može da ukaže na pucanje creva, zastoj u pasaži crevnog sadržaja, kamen u mokraćnim putevima, povredu nekog od organa stomaka i drugo. Od izuzetnog je značaja u dijagnostici plućnih bolesti – zapaljenja pluća, akutne i hronične opstruktivne bolesti pluća, pneumotoraksa tj. pucanja plućne maramice, izliva u grudnoj šupljini, tumora pluća i grudnog koša, tuberkuloze, profesionalnih bolesti itd. Prilikom snimanja grudnog koša dobijaju se i informacije o stanju srca i drugih struktura u sredogruđu, koje se kasnije mogu dopuniti drugim dijagnostičkim metodama.

Pripreme za pregled

Prilikom snimanja, deo tela koji se snima treba biti bez odeće i nakita. Druga specifična priprema nije potrebna.

Ukoliko se snima stomak, dva do tri dana pre radiografskog pregleda poželjno je ne uzimati hranu koja stvara gasove (bogatu vlaknima, kojih ima najviše u žitaricama, voću i povrću).

Cenovnik

 • RTG dijagnostika

  Prvi snimak

  2.500,00

  Drugi i svaki naredni snimak

  1.500,00

 • Konzilijarni onkološki RTG - 11 snimaka

  15.000,00

 • Drugo mišljenje

  Opis donetog RTG snimka

  2.000,00

  Opis donetog CT snimka

  12.800,00