Šta je "Gastric Bypass"?

Postoje dve komponente premošćavanja želuca ("gastric bypass"). Od želuca se prave dve celine - jedna male zapremine koja će biti "novi želudac" i ostatak koji se isključuje iz funkcije prihvatanja hrane. Potom se "nov želudac" povezuje sa tankim crevom. Na ovaj način je onemogućen unos velike količine hrane - "restriktivnost", a uz to ovakav mali želudac slabo vari hranu, čime se omogućuje i lošija apsorpcija ("upijanje") suspstanci iz hrane u tankom crevu - "malapsorptivnost". Što je najvažnije, preusmeravanje toka hrane proizvodi promene u crevnim hormonima koje promovišu sitost, suzbijaju glad i preokreću jedan od osnovnih mehanizama pomoću kojih gojaznost indukuje dijabetes tipa 2.

Prednosti ovog pristupa su:

  • Daje značajan dugoročni gubitak težine (60-80%).

  • Ograničava količinu hrane koja se može konzumirati.

  • Može dovesti do uslova koji povećavaju potrošnju energije.

  • Proizvodi povoljne promene u crevnim hormonima koje smanjuju apetit i poboljšavaju sitost.

  • Tipično održavanje gubitka viška kilograma je veće od 50%.

Nedostaci ovog pristupa su:

  • Tehnički je složena operacija i potencijalno ima veću stopu komplikacija.

  • Može dovesti do dugoročnih nedostataka vitamina / minerala, posebno deficita vitamina B12, gvožđa, kalcijuma i folata.

  • Generalno zahteva dužu hospitalizaciju.

  • Zahteva pridržavanje dijetetskih preporuka, doživotno dodavanje vitamina / minerala i redovne kontrole.

Naši eksperti

Prof. dr Miroslav Ilić

specijalista opšte hirurgije

Prof. dr Aleksandar Simić

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Ognjan Skrobić

specijalista opšte hirurgije

Cenovnik usluga

  • Specijalistički pregledi
  • Pregled specijaliste

    6.000,00

  • Kontrolni pregled specijaliste, do 15 dana

    5.400,00

  • Pregled profesora

    6.400,00

  • Kontrolni pregled profesora, do 15 dana

    6.000,00

  • Ekspertsko mišljenje prof. dr Miroslava Ilića

    12.000,00

  • Hirurgija gojaznosti
  • "Sleeve" gastrektomija

    minimalno-invazivno - laparoskopski

    705.000,00

  • "Gastric bypass" po Roux-en-Y

    822.500,00

  • Navedene cene se odnose na operativni zahvat i provedene bolničke dane. Za sve informacije pozovite naš Call Centar na 011 71 51 777.