Efikasan način za rešenje problema

Sleeve resekcija Vam nudi siguran i efikasan način da izgubite prekomernu telesnu težinu. Takođe može poboljšati zdravstvena stanja povezana sa gojaznošću, kao što su dijabetes, apnea u snu, visok krvni pritisak, masna jetra i artritis

U Opštoj bolnici AURORA naći ćete posvećen tim koji za sobom ima preko 350 uspešnih operacija i zadovoljnih pacijenata.

Na raspolaganju su Vam:

 • Hirurzi koji su prošli naprednu obuku za minimalno-invazivno (laparoskopsko) izvođenje Sleeve resekcije

 • Stručnjaci, uključujući nutricioniste i psihoterapeute, koji će detaljno raditi sa Vama nakon operacije

Možete očekivati:

 • Našu posvećenost Vašem cilju

 • Manje bola i brži oporavak nakon operacije

 • Visoke stope uspeha, pri čemu većina naših pacijenata izgubi više od polovine prekobrojnih kilograma i uspešno je održava

 • Udoban i moderan smeštaj i stručno medicinsko osoblje, koje će učiniti Vaš boravak prijatnim

Kompletan ekspertski tim za barijatrijsku hirurgiju

Doc. dr Ognjan Skrobić

ekspert barijatrijske hirurgije

Prof. dr Aleksandar Simić

ekspert barijatrijske hirurgije

Prof. dr Tomislav Ranđelović

specijalista opšte i digestivne hirurgije

dr Nenad Ivanović

specijalista opšte hirurgije

Mr ph Marija Bursić Vukadin

savetnik u ishrani

dr Jelena Popović

specijalista psihijatrije i psihoterapeut

Marienka Zolnjan

glavni koordinator

dr Marica Savić

specijalista interne medicine

kardiolog

dr Marija Maćešić

specijalista interne medicine

endokrinolog

Doc. dr Miodrag Vukćević

specijalista interne medicine

pneumoftiziolog

ms Tatjana Venčević

instrumentarka

ms Milica Dimić

instrumentarka

ms Marina Lazić

medicinska sestra

ms Tamara Prodanović

medicinska sestra

Šta je Laparoskopska sleeve resekcija?

Ovo je najčešća procedura koja se primenjuje u hirurškom lečenju gojaznosti tj. u barijatrijskoj hirurgiji, kojom se uklanja približno 75% želuca.

Kako ovo funkcioniše?

Uklanjanjem oko 75% želuca, ostavlja se mali deo kojem je zapremina ograničena, a time i količina hrane koja se može konzumirati. Pored toga, postupak podstiče hormonalne promene koje pomažu u daljem gubitku telesne težine. Proizvodi se manje grelina (hormona koji reguliše apetit), što umanjuje želju za jelom. Ove promene pomažu i u ublažavanju stanja povezanih sa prekomernom težinom.

Kako se izvodi?

Sleeve resekcija se obavlja u hospitalnim uslovima u uslovima opšte endotrahealne anestezije, koja Vam pruža komfor i bezbolnost prilikom buđenja. Pristup je minimalno-invazivan tj. laparoskopski, što podrazumeva da se zahvat obavlja pomoću posebnih instrumenata kroz par malih rezova u gornjem delu stomaka.

Operacija traje jedan do dva sata. Nakon operacije, bićete smešteni u sobu za oporavak, gde će Vas nadgledati naše osoblje i pružiti Vam svu potrebnu negu. U zavisnosti od Vašeg oporavka, ostanak u bolnici može biti jedan do dva dana, a po potrebi i više.

Šta očekivati nakon operacije?

Aktivnost

Trebalo bi da budete u mogućnosti da hodate oko 3-4h nakon operacije. Većina pacijenata može skoro odmah da nastavi sa svakodnevnim aktivnostima, kao što je tuširanje. Intenzitet i tempo svojih aktivnosti prilagođavaćete kroz narednih par nedelja.

Ishrana

Nakon operacije, tokom prvih 7 dana koristićete tečnu ishranu, bez šećera i bez gaziranih napitaka. Potom se prelazi na pasiranu hranu tj. kašastu ishranu naredne 3 nedelje, dok se regularna ishrana može uključiti 4. nedelje od operacije. Biće potrebno da uzimate multivitamine dva puta dnevno, dodatak kalcijuma jednom dnevno i injekciju vitamina B12 jednom mesečno tokom života.

Za sve savete biće Vam na raspolaganju naš stručni tim.

Rezultati

Sleeve resekcija može dugoročno da obezbedi gubitak težine. Količina kilograma koji izgubite zavisi i od promene životnih navika. U roku od dve godine moguće je izgubiti približno 60% telesne mase, pa čak i više. Pored gubitka težine, ova procedura može ublažiti ili rešiti dole pomenuta stanja koja su povezana sa prekomernom težinom.

Ova operacija može poboljšati Vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti i može Vam pomoći da poboljšate kvalitet života.

Kada može doći do neuspeha?

Kao što smo napomenuli, iako se smanjuje volumen želuca i time smanjuje sposobnost unosa velike količine hrane, sleeve resekcija ne utiče na apsorpciju kalorija i hranljivih sastojaka u crevima. Ukoliko ne sledite preporučene promene u načinu dalje ishrane, možde se desiti da ne izgubite dovoljno kilograma ili čak da posle određenog vremena izgubljenu telesnu masu vratite. Ovo se može desiti ukoliko nastavite sa unosom visokokalorične hrane, poput grickalica. Da biste to izbegli, morate biti spremni na trajne promene, tj. doneti odluku da želite da živite zdravijim načinom života, i da se redovno bavite fizičkom aktivnošću.

Mogući rizici

Kao i kod bilo koje velike operacije i kod sleeve resekcije se mogu javiti određene komplikacije. Rizici vezani neposredno za sam operativni zahvat uključuju moguće krvarenje, infekciju, neželjene reakcije na anesteziju, krvne ugruške i probleme sa plućima ili sa disanjem. Komplikacije koje se mogu javiti u dužem periodu nakon operacije uključuju nastanak kila (posebno kod pušača), gastroezofagealni refluks, gastrointestinalnu opstrukciju, pothranjenost i povraćanje.

Da li sam ja kandidat za ovu proceduru?

Mnogi faktori igraju ulogu u tome da li je barijatrijska hirurgija opcija za Vas. Oni uključuju Vaše ciljeve, istoriju bolesti i spremnost da promenite svoj životni stil. Kao polazna tačka je indeks telesne mase (BMI), dok druge indikacije predstavljaju oboljenja i stanja koja gojaznost prouzrokuje ili potencira:

 • Diabetes tip 2 (šećerna bolest)

 • Visok pritisak

 • Srčana oboljenja

 • Ateroskleroza

 • Hiperlipidemija, hiperholesterolemija (visok nivo holesterola)

 • Masna jetra

 • Opstruktivna sleep apnea, hipoventilacioni sindrom gojaznih

 • Neredovne menstruacije ili neplodnost

 • Ponavljane urinarne infekcije, stres inkontinencija

 • GERB (gastroezofagealna refluksna bolest)

 • Degenerativne bolesti kolena i kuka, diskus hernije, hroničan bol u slabnskom delu leđa

 • Hirzutizam (pojačana maljavost)

Naš stručni tim je tu da donese adekvatnu procenu, čak i za one pacijente sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. Ako možemo bezbedno da izvedemo operaciju, učinićemo sve što možemo da vam pomognemo da postignete svoje ciljeve.

Moje iskustvo - Intervju sa Anetom Ivanović
Na korak do zdravlja - Barijatrijska hirurgija
Struktura - Ognjan Skrobić - O hirurgiji mršavljnja

Cenovnik

 • U cenu su uključene preoperativne konsultacije hirurga, kompletna preoperativna dijagnostika i obavezna gastroskopija, sama operacija i celokupan boravak u bolnici, zatim postoperativno praćenje pacijenta, kao i redovne kontrole nakon otpusta uz nutritivno savetovanje. Za sve informacije pozovite naš Call Centar na 011 71 51 777.