Šta je gorušica?

Gorušica (lat. pyrosis), žgaravica, predstavlja neprijatan osećaj pečenja ili žarenja (paljenja) u grudima, najčešće iza donjeg dela grudne kosti, koji se postepeno širi kroz jednjak do grla. Gorušica se uglavnom pojačava nakon jela, kada se leži ili savija.

Gorušica nastaje kao posledica nadržaja sluzokože jednjaka hlorovodoničnom kiselinom iz želuca, prevashodno zbog slabosti donjeg stezača jednjaka (DES), mišića koji štiti završni deo jednjaka od dejstva sadržaja iz želuca, najčešće u sklopu postojanja želudačne kile ili hijatus hernije i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Povremena gorušica je veoma česta i ne predstavlja razlog za brigu. Većina osoba može da kontroliše neprijatnosti uzrokovane gorušicom promenom načina ishrane i života.

Gorušica koja se češće i duže javlja, i koja remeti svakodnene životne aktivnosti može predstavljati simptom ozbiljnijeg oboljenja koje je neophodno detaljno ispitati.

Simptomi

 • Osećaj pečenja u grudima koji se uzglavnom javlja nakon jela i može se javiti tokom noći

 • Osećaj koji se pogoršava kada se legne ili savija

 • Gorak ili kiseo osećaj u ustima

Uzrok

Osećaj gorušice se javlja kada se želudačna kiselina vrati u jednjak. Kada se proguta hrana, mišić na kraju jednjaka (donji stezač jednjaka -DES) se opušta i dozvoljava hrani i tečnosti da uđe u želudac. Nakon toga ovaj mišić se ponovo skuplja. U slučaju da donji stezač jednjaka oslabi, kiselina iz želuca može da se vrati u jednjak (kiselinski refluks) dovodeći do osećaja gorušice.

Gorušica najčešće nastaje posle obroka (u periodu od 30 minuta do sat vremena), napinjanja trbušnih mišića ili noću, u ležećem položaju. Gorušica može biti isprovocirana i saginjanjem, ali može postojati i tokom stajanja.

Faktori rizika

Osećaj gorušice mogu izazvati mnogobrojna stanja koja dovode do povećanog lučenja hlorovodonične kiseline i slabljenja DES-a:

 • Razlozi za nastanak gorušice

  • Brzo gutanje hrane i vazduha tokom obroka

  • Nedovoljno žvakanje hrane

  • Emocionalna napetost

  • Duvan

  • Alkohol, kafa

  • Gazirana pića

  • Trudnoća

  • Gojaznost

  • Pojačan pritisak na želudac

  • Lekovi

  • Nošenje tesne odeće

 • Hrana koja može dovesti do gorušice

  • Začinjena hrana

  • Luk

  • Citrusno voće

  • Paradajz i produkti

  • Masna ili pržena hrana

  • Pepermint i čokolada

Komplikacije

 • Gastroezofagealna refluksna bolest - Gorušica koja se često javlja i koja remeti svakodnevne životne aktivnosti se smatra gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB). Lečenje GERB-a zahteva uzimanje lekova i u nekim slučajevima hirurgiju.

 • Erozivni ezofagitis. GERB može ozbiljno da ošteti jednjak odnosno da dovede do erozija na jednjaku a nekada i do suženja zbog ožiljaka.

 • Barrett-ov jednjak. Dugogodišnji osećaj gorušice, odnosno GERB-a, može dovesti u oko 12 % slučajeva do prekanceroznih promena u jednjaku koje se nazivaju Barrett-ov jednjak.

Šta je gorušica u grlu?

Ekstraezofagealni sindromi GERB-a se dele na dve osnovne grupe:

 • Prvi su stanja koja potvrđeno imaju povezanost sa GERB-om i to su refluksom uzrokovan hronični kašalj, refluksni laringitis i astma, hipersalivacija, kao i refluksno oštećenje zubne gleđi.

 • Drugi entitet sačinjavaju poremećaji za koje se pretpostavlja da imaju uzročno-posledičnu povezanost sa patološkim gastro-ezofagealnim refluksom: faringitis, sinuzitis, idiopatska fibroza pluća i ponavljane upale srednjeg uha.

Većina pacijenata koja ima ekstraezofagealne simptome GERB-a nema prateće „tipične“ refuksne simptome. „Tipični“ refluksni simptomi odsutni su kod oko 50% asmatičara, 65% pacijenata sa otorinolaringološkim komplikacijama, kao i kod oko 55% pacijenata sa refluksnim hroničnim kašljem. Podrazumeva se da je prethodno kod ovih pacijenata dokazano postojanje GERB-a. Upravo ovakva "podmukla" prezentacija simptoma otežava njihovo povezivanje sa patološkim gastroezofagealnim refluksom. Prevalencija refluksnog ezofagitisa kod pacijenata sa ekstraezofagealnim manifestacijama GERB-a takođe je izrazito niska, i kreće se između 10 i 30%, sa najčešće zastupljenom blagom. Kod pojave ovih simptoma neophodno je konsultovati specijalizovanog lekara, da bi se utvrdilo tačno poreklo ovih simptoma, uz obavezno sprovođenje dijagnostike jednjaka, koja podrazumeva endoskopiju gornjeg digestivnog trakta, manometriju i 24 časovnu pH metriju jednjaka.

Dva osnovna predložena patofiziološka mehanizma koji dovode do nastanka ekstraezofagealnih manifestacija GERB-a su ponavljane mikroaspiracije želučanog sadržaja i refleksni mehanizmi nervusa vagusa.

 • Direktan mehanizam – Faringolaringealni refluks – poremećaj bilo kojeg faktora koji remeti normalnu antirefluksnu barijeru i/ili mehanizme pražnjenja jednjaka može da dovede do ponavljanog izlaganja gornjih disajnih puteva i usne šupljine agresivnom sadržaju iz želuca i dvanaestopalačnog creva.

 • Indirektni mehanizam – svoju podlogu ima u zajedničkom embriološkom poreklu inervacije jednjaka sa disajnim putevima i medijastinalnim strukturama. Kiselinski izazvan nadražaj vagalnih nerava, može refleksno da dovede do pojave suvog kašlja i bronhokonstrikcije sa posledičnom refluksno indukovanom astmom.

Komplikacije

Promuklost

Simptomi refluksnog laringitisa najčešće uključuju promuklost, kašalj, disfagiju, knedlu u grlu (globus) i osećaj suvoće ili pečenja u grlu. Promuklost uzrokovana GERB-om je prisutna u oko 10% slučajeva. Za nastanak hroničnog zapaljenja grla odgovoran je refluks sadržaja iz želuca, kao i nadražaj nervnih vlakana u jednjaku. Kod pacijenata sa laringitisom (zapaljenjem grkljana) koji se manifestuje suvoćom grla patološki refluks postoji kod oko 60% pacijenata.

U odsustvu tipičnih simptoma GERB-a, bolesnici sa ovakvom simptomatologijom se obično javljaju specijalisti ORL, nakon čega se najčešće upućuju na laringoskopiju. Laringoskopski znaci GERB-om uzrokovanog laringitisom mogu biti crvenilo, granulomi kao i otekline na glasnim žicama, iako niti jedan od navedenih znakova nije specifičan za refluksni ezofagitis. U cilju potvrde refluksnog laringitisa neophodno je načiniti 24 časovnu pH metriju jednjaka, sa posebnim merenjem pH vrednosti u grlu.

Astma

Veliki broj plućnih oboljenja direktno je povezan sa gastroezofagealnom refluksnom bolešću, između ostalih hronični kašalj, recidivne pneumonije, bronhitis i intersticijalna fibroza, ali je učestalost astme uzorokovane patološkim refluksom najveća od nabrojanih stanja. Danas se smatra da oko 50 % bolesnika sa dijagnostikovanom astmom nastalom u kasnijem period života ima i GERB. Za razliku od refluksnog laringitisa većima pacijenta koja ima refluksom uzrokovanu astmu ima prisutnu i gorušicu. Vezu između astme i refluksne bolesti nije lako postaviti, posebno iz razloga što samo postojanje astme pogoršava već postojeći GERB. Kao pomoć u postavljanju dijagnoze mogu da posluže specifični klinički simptomi: noćni kašalj i pogoršanje simptoma astme nakon konzumiranja obilnog obroka ili alkohola, potom prva prezentacija astme u odraslom dobu, ili neefikasnost primenjene standardne terapije za astmu. Ukoliko se napad astme javi posle simptoma gorušice ili regurgitacije, povezanost sa GERB-om se može postaviti sa većom sigurnošću.

Hronični kašalj

Svaki kašalj koji traje duže od tri nedelje se smatra za hronični, i predstavlja vodeći razlog javljanja lekaru opšte prakse. GERB predstavlja treći vodeći uzrok hroničnog kašlja (posle sinuzitisa i astme), i to u oko 20% slučajeva. Kašalj uzrokovan GERB-om javlja se najčešće danju, u uspravnom položaju, neproduktivan je i napadi kašlja obično dugo traju. Na refluksnu genezu treba posumnjati kod nepušača, kod pacijenata koji nemaju prehladu ili astmu, a imaju normalan rendgenski nalaz pluća. GERB takodje predstavlja i treći vodeći uzrok hroničnog kašlja (posle sinuzitisa i astme), i to u 20% slučajeva.

Povećano lučenje pljuvačke

Kada vraćeni želudačni sadržaj dospe u ždrelo, dovodi do stimulacije pljuvačnih žlezda i posledičnog povećanog lučenja pljuvačke (hipersalivacije). Takvi bolesnici proizvode velike količine pljuvačke u cilju umanjivanja neprijatnog kiselog ukusa (engleski: water brush). Ekscesivnim gutanjem pljuvačke, u jednjak i želudac se na ovaj način unosi i velika količina vazduha, što na određeni način stvara zatvoreni krug, i pogoršava već postojeću regurgitaciju.

Knedla u grlu

Smatra se da je osećaj knedle u grlu (stalna senzacija stranog sadržaja) ili globusa, između obroka uzrokovan GERB-om u oko 25 – 50% slučajeva. Ovaj simptom se dosta često pojavljuje bez pravog etiološkog faktora (dosta često uzrokovan stresnim stanjima), te je zato neophodno da se ovi bolesnici uvek jave lekaru, da bi se utvrdila pravo poreklo simptoma. Neophodno je sprovesti kompletno ispitivanje da bi se pre svega ustanovilo da eventualni osećaj globusa nije povezan sa tumorskim procesom na ždrelu ili jednjaku. Kada se odbaci dijagnoza neoplastičnog procesa, potrebno je isptivanje usmeriti u pravcu dokazivanja GERB-a ili funkcionalnih oboljenja jednjaka. Tek ako se isključe sva nabrojana patološka stanja, treba razmišljati o globusu kao prolaznom simptomu uzrokovanom hroničnim stresnim stanjima i psihičkom prenapetošću.

Gorušica predstavlja osnovni simptom sledećih oboljenja

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Kiselinski refluks i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) su blisko povezani, ali sam pojam ne mora da znači i istu stvar. Kiselinski refluks ili gastroezofagealni refluks (GER) predstavlja vraćanje želudačne kiseline nazad u jednjak. Ponekad GER napreduje u GERB koj predstavlja teži oblik refluksa. Najčešći simptom GERB je čest osećaj gorušice – dva ili više puta nedeljno. Drugi simptomi GERB-a su vraćanje hrane ili regurgitacija, otežano gutanje ili disfagija, kašalj i povremeno bol ili pritisak u grudima, naročito kada se legne.

O gastroezofagealnoj refluksnoj bolesti više pročitajte ovde.

Želudačna kila

Jednjak pre nego što se spoji sa želucem prolazi kroz otvor na dijafragmi. Na kraju jednjaka se nalazi mišićna valvula koja se naziva donji stezač jednjaka (DES). Nakon gutanja ova valvula se opušta i dozvoljava hrani i tečnosti da uđe u želudac. Donji stezač jednjaka funkcioniše tako što se zatvori nakon što hrana ili tečnosti uđu u želudac, tako da ne dozvoli njihovo vraćanje u jednjak. Takođe dijafragma se steže oko jednjaka, zatvarajući otvor sa želucem. Ovime se sprečava prelkazak hrane i kiseline iz želuca u jednjak. U slučaju da se donji stezač jednjaka preterano opušta ili kada on oslabi, želudačna kiselina se može vratiti u jednjak – što se naziva kiselinskim refluksom. Često želudačna kiselina može oštetiti sluzokožu jednjaka dovodeći do osećaja gorušice. Učestala gorušica se naziva gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB. Kada mišićno tkivo i veze dijafragme oslabe oko donjeg stežača jednjaka, gornji deo želuca može da prođe kroz otvor na dijafragmi u grudni koš. Ovo stanje se naziva želudačna kila ili hijatus hernija.

O želudačnim kilama više pročitajte ovde.

Kada se treba javiti lekaru?

 • Gorušica se javlja češće od dva puta nedeljno

 • Osećaj gorušice u grlu

 • Simptomi postoje i pored uzimanja lekova

 • Osećaj otežanog gutanja
 • Stalan osećaj mučnine ili povraćanja

 • Gubitak na telesnoj težini zbog lošeg apetita ili otežanog uzimanja hrane

O gorušici - Prof. dr Aleksandar Simić

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandar Simić

specijalista opšte hirurgije

Prof. dr Tomislav Ranđelović

specijalista opšte i digestivne hirurgije

Ass. dr Ognjan Skrobić

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Miljan Milanović

specijalista opšte hirurgije

Cenovnik usluga

 • Specijalistički pregledi
 • Pregled specijaliste

  6.000,00

 • Kontrolni pregled specijaliste, do 15 dana

  5.400,00

 • Pregled profesora

  6.400,00

 • Kontrolni pregled profesora, do 15 dana

  6.000,00

 • Dijagnostika
 • 5.800,00

 • 6.400,00

 • RTG dijagnostika, prvi snimak

  2.500,00

 • RTG dijagnostika, drugi snimak i svaki sledeći

  1.500,00

 • RTG snimanje sa portabilim aparatom, u našoj ustanovi

  7.000,00

 • Opis donetog RTG snimka, drugo mišljenje

  2.000,00

 • Opis donetog CT snimka, drugo mišljenje

  12.800,00

 • 13.000,00

 • 20.000,00

 • Hirurgija jednjaka
 • Ezofagokardiomiotomija po Heller-u i parcijalna fundoplikacija po Dor-u

  laparoskopska operacija kod ahalazije

  472.000,00 - 650.000,00

 • Ezofagektomija sa rekonstrukcijom

  operacija kod karcinoma jednjaka

  1.180.000,00 - 1.416.000,00

 • Hirurgija želuca i dvanaestopalačnog creva
 • Fundoplikacija po Nissen-u

  laparoskopska operacija kod gastroezofagealne refluksne bolesti - GERB-a

  472.000,00 - 650.000,00

 • Fundoplikacija po Toupet-u

  laparoskopska operacija kod gastroezofagealne refluksne bolesti - GERB-a

  472.000,00 - 650.000,00

 • Operacija želudačne kile

  472.000,00 - 650.000,00

 • Totalna gastrektomija sa rekonstrukcijom

  kompletno odstranjivanje želuca zbog karcinoma

  710.000,00 - 950.000,00

 • Subtotalna gastrektomija sa rekonstrukcijom

  uklanjanje dela želuca zbog karcinoma

  710.000,00 - 950.000,00

 • Gastroenteroanastomoza

  bypass operacija kod karcinoma želuca

  450.000,00

 • Vagotomija

  operacija kod peptične ulkusne bolesti

  472.000,00 - 650.000,00

 • Subtotalna gastrektomija

  operacija kod peptične ulkusne bolesti

  472.000,00 - 650.000,00

 • Izvođenje gastrostome
 • Izvodenje nutritivne gastrostome po Stamm-Cader-u

  300.000,00

 • Hirurgija gojaznosti
 • "Sleeve" gastrektomija

  minimalno-invazivno - laparoskopski

  705.000,00

 • "Gastric bypass" po Roux-en-Y

  822.500,00

 • Navedene cene se odnose na operativni zahvat i provedene bolničke dane. Za sve informacije pozovite naš Call Centar na 011 71 51 777.